Ristiveto

Pyhä musiikki – kuinka listahitti muistuttaa Jumalasta

Radiossa lauletaan rukoilemisesta.

Olen matkalla töihin, autossa soi Radio Suomipop. Mikä kappale? En muista enää. Yllättävän moni listahitti sivuaa rukousta. Antti Tuisku hiihtää ja rukoilee (Mä hiihdän), Yön kappaleessa ristitään kädet (Rakkaus on lumivalkoinen) ja rukoileepa Arttu Wiskari jopa slaavikyykyssä (Sirpa).

Mä hiihdän – Antti Tuisku (san. Saara Törmä)

Musiikki on osa jokaista päivääni. Kotitöiden lomassa, töiden valmistelussa, paikasta toiseen liikkuessa, musiikki on aina läsnä. Yllättävän usein juuri arkisissa hetkissä musiikki puhuttelee myös hengellisellä tasolla.

Moni artisti on avoimesti puhunut siitä, että on halunnut musiikissaan käsitellä kristillisiä teemoja. Happoradion Aki Tykki halusi pysähtyä pohtimaan Jeesuksen näkökulmaa Pelastaja-kappaletta tehdessään. Runsaasti hittikappaleita sanoittanut Mariska käsittelee useissa teoksissaan Jumalaa – hänen käsialaansa ovat mm. Anna Puun laulama Mestaripiirros ja Jenni Vartiaisen tunnetuksi tekemä Malja.

Malja – Jenni Vartiainen (san. Mariska)

Arvostan sitä, että automatkallani joku yhtäkkiä laulaa radiossa rukoilemisesta. Gospelmusiikilla on sydämessäni (ja soittolistoillani) oma paikkansa, mutta se on asia erikseen. Minulle merkityksellistä on, kun tavallinen tavoittaa jotain syvempää. Musiikki puhuttelee samoin kuin Jumala puhuttelee – yllättäen. Silloin arkeen astuu jotain pyhää.

En epäile ollenkaan, etteikö tuoreesta Euroviisukavalkadistakin tule löytymään jokin erityisen puhutteleva kappale. Siihen asti luotan siihen, että ikisuosikit kestävät kuuntelukertoja. Tähänkin iltaan mahtuu vielä kuunneltavaksi vuoden 2007 Euroviisujen voittaja, Marija Šerifovićin esittämä Molitva, eli rukous.

Sofia Flinck

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *