Ristiveto

Pääsiäinen päästää pahasta – ihmisen häkistään

Halu omaan rauhaan on tuonut Suomessa maaseudun mökeille myyjän markkinat. Omalla tilalla luonnon keskellä on arvoa. Kevään bonuksena jo omasta ikkunastakin kyllä tarjoutuu välillä linnunlaulun yleellisyys, lokkien rääkynä käy hyvin. 

Puutarha ja metsä, johon mennä, ovat siunaus. Oman pihan vieritse kulkeva aita tarjoaa epidemian aikanakin luonnollisen suojaetäisyyden tuttujen ja tuntemattomien kanssa kuulumisten vaihtamiseen.

Oma rauha on omalakinen tila, jota emme edes itse määrää, mutta saamme siellä olla ja ajatella rauhassa. 

Muistan vankilapappikokemuksena tapauksen, jossa eristysselliin suljettu vanki rajasi sellinsä sisälle vielä oman ”sellinsä”. Ihminen ei tosiaan ole häkkieläin. Ei sen puoleen, luonnonvalottomaan häkkiiin ei oikeasti ole tarkoitettu moni sellaisessa pidetty eläinkään (Pro- vapaat kanat!).

Pääsiäisenä juutalais-kristillisessä perinteessä juhlitaan orjuudesta ja pahasta vapaaksi pääsemistä.  

Jeesus vietti ja juhli aikoinaan juutalaista pääsiäistä: Mooseksen johdolla tapahtunutta heprealaisen kansanosan pakoa Egyptin pahan faaraon ylivallan ja sorron alta, vapautta. 

Aikanaan yhden paimentolaiskansan alistaminen päätyikin pakomatkaan kohti tuntematonta mutta juuri siksi vapaana pidettyä tulevaisuutta. 

Vapaus on meistä monille isoin asia. Vapautumista, pahasta pääsemistä, on siis syytäkin juhlia.

Monille ihmisille vapaus on tänäänkin tavalla tai toisella häkkimäisten olosuhteiden henkinen vastavoima, ilo ja oikeus vapaan linnun lauluun. Luomakunnan vapautta tänään on saada monimuotoisuudessaan olla ylipäätään olemassa.

Ihmisen vapaus on iät ajat ollut sitä, että olla rauhassa sijoillaan, mutta se on yhtä kauan ollut myös sitä, että saa ylittää rajan. Sekä rajojen puolustamiseksi että niiden poistamiseksi on taisteltu ja kuoltu. Kuoleman raja suhteellistaa kaikki muut rajat.

Minkään rajan ylittäminen juuri meidän toivomallamme tavalla ei ole itsestään selvyys. Me tarvitsemme rajoja tänäänkin suojaksemme, mutta voimme myös jäädä toisten tai itse rakentamiemme rajojen vangiksi. 

Pahan kuoleman voittamiseen kiteytyy myös kristittyjen pääsiäinen: Kristus kuoli, että meidän mielemme, henkemme ja ruumiimme olisivat pahasta vapaat, olimmepa millä puolella rajoja tahansa.

Hyvää pääsiäistä!

Merja Hermonen, kirkkoherra

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *