Ristiveto

Onnellisessa asemassa

Suomen kesä oli lyhyt. Ainakin minulle. Saavuin Lähi-idästä Suomeen kesälomaa viettämään heinäkuun puolivälissä ja tätä kirjoitan matkalla takaisin kohti Arabian niemimaata. Palaamme takaisin Lähi-idän kesään. Vuoden kylmin kuukausi minun osaltani on takana.

Katsoessani Suomessa viettämääni kesäistä kuukautta taaksepäin, huomaan vertailevani asioiden todellista laitaa sekä kotimaassani että nykyisen asuinmaani välillä. Tietyt asiat ovat Suomessa paremmin, toisissa taas huomaan kaipaavani Lähi-itään. Hassua näissä tilanteissa on se, että monesti asiat, jotka ovat hyvin, ovat meille sellaisia itsestään selvyyksiä, että emme edes ymmärrä niiden olevan hyvin. Näistä asioista meidän on hyvä muistuttaa itseämme säännöllisin väliajoin.

Yksi poliittisista keskustelunaiheita Suomen suvessa on ollut työviikon pituus. Työministeri Sanna Marin heitti eräässä paneelikeskustelussa työviikon lyhentämisestä. Ajatus lähti siitä, että ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheidensä, läheistensä ja harrastustensa parissa. Ehdotus on herättänyt paljon keskustelua ja poliittiset toimijat laidasta laitaan ovat ottaneet tähän kantaa.

Ennen kuin asiaan itsessään ottaa kantaa, on hyvä miettiä, miltä tämä asia näyttäytyy globaalisti. Eri puolilla maailmaa asuu ihmisiä tilanteessa, jossa he työskentelevät päivästä toiseen ja viikosta viikkoon tehden pitkiä työpäiviä usein aika vaikeissa olosuhteissa. Monet vierastyöläiset elävät kaukana omista perheistään. Heidän vanhempansa, joskus jopa puolisonsa ja lapsensa, asuvat kaukana kotimaassa ja ulkomaille töihin päässeet ihmiset tarjoavat myös kotimaahan jääneille mahdollisuuden hyvään elämään.

Vaikka Omanissa vierastyöläisten asema on kohtuullisen hyvä, olen keskustellut asiasta eri missa asuvien vierastyöläisten kanssa. Yksi asia, joka heitä yhdistää on vaihtoehtojen puute. Heillä ei ole juuri mahdollisuuksia vaatia lyhyempiä työpäiviä tai parempaa palkkaa, sillä heidän vaihtoehtonaan on nykytilanteen lisäksi työn jättäminen ja palaaminen takaisin kotimaahansa, ja tätä monikaan ei halua.

Ollaan työministerin ajatuksesta sitten mitä mieltä tahansa, jo keskustelun käyminen osoittaa että asiat Suomessa ovat erittäin hyvin. Työntekijöiden asema, työmahdollisuudet ja elämänhallinta ovat jotain sellaista, mitä monet vierastyöläiset eri puolilla maailmaa eivät edes osaa miettiä. Keskustelua on mahdollista käydä ainoastaan, jos on olemassa realistisia vaihtoehtoja.

Yksittäisen suomalaisen näkökulmasta tästä ei tarvitse kantaa huonoa omatuntoa, sillä on kohtuullisen vähän, mitä tälle asialle Suomesta käsin voi tehdä. Mutta silti on tärkeää, että tiedostamme, miten hyvin asiat ovat – kun voimme niistä avoimesti keskustella.

Aaro Rytkönen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *