Ristiveto

Onnea Juhani!

1.8.2016 tuli kuluneeksi tasan sata vuotta pappi ja esseisti Juhani Rekolan syntymästä. Tukholman suomalaisen seurakunnan pappina toiminut Rekola oli tuttu mies siltojen alla eläneille sodan kokeneille suomalaismiehille. Hän oli odotettu vieras vankiloissa ja sairaaloissa. Hän kuunteli, keskusteli ja pystyi usein auttamaankin.

Elämän karuus, ihmisiä kohtaavat onnettomuudet ja vastoinkäymiset saivat Rekolan pitämään maailmaa monin tavoin pimeänä ja mielettömänä. Hän ei kovin helposti suostunut puhumaan varjeluksesta. Hän ihmetteli omaa selviämistään sodasta, mutta ei pitänyt sitä varjeluksena. Miksi hänet olisi varjeltu, kun niin moni menetti henkensä? Miksei varjelus koskenut heitä? Rekola koki sodan mielettömyyden syvästi.

Rekola ei moralisoinut niitä, joiden elämä oli suistunut raiteiltaan. Hän näki yhteiskunnassa ja kirkossa paljon korjattavaa. Syrjäytyneet ovat usein syrjäytettyjä. Kovat kohtalot voivat murtaa kenet hyvänsä. Välittämiselle, kuuntelemiselle ja jakamiselle on iso tarve.

Kirjoituksissaan Rekola pohtii kirjallisuutta, taidetta, eurooppalaista kulttuuria ja elämänmuotoa. Kolumneja ja esseitä julkaistiin useissa suomalaisissa lehdissä. Näkökulmat olivat tuoreita ja yllättäviäkin. Kirjoittaessaan kirkosta ja kristinuskon sisällöstä Rekola ravistelee pönäkkyyttä, moralismia ja sokerisia ylisanoja. Hän ei suostunut varmoihin totuuksiin eikä laihoihin lohdutuksiin. Kristinuskon voima ilmenee vaikeuksien keskellä.

Antti Nylén kirjoitti jokin aika sitten arvostavansa Juhani Rekolan yhdeksi Suomen parhaista esseisteistä. Hän piti skandaalina, ettei Rekolaa lueta enempää. Mahdollisuudet Rekolan lukemiseen ovat parantuneet. Heimo Hatakka toimitti vastikään Rekolan esseekokoelman Herääminen pimeään. Irlantilainen päiväkirja ilmestyi vuonna 2015 ja Ilo pimeydessä vuonna 2013.

Juhani Rekola ei ole kuulemassa onnittelujamme, hän kuoli 1986. Me voimme onnitella itseämme, että meillä on hänen kirjansa.

1 kommentti

  1. ”Kristinuskon voima ilmenee vaikeuksien keskellä.” Olisin halunnut tutustua tähän mieheen, Juhani Rekolaan. Hienoa, että hänen lähelle tulevia ajatuksiaan voi lukea kirjoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *