Ristiveto

On suostuttava pimeään

Marraskuun pimeys alkaa olla tiheimmillään. Aamulla on pimeää, kun lähtee töihin ja pimeää on myös kotiin palattaessa. Eikä helpotusta ole tulossa ihan heti. 

Pimeys imee nyt kaiken itseensä ja kohta se on niin sakeaa, että siihen voi melkein nojata.

Pimeys voi olla myös armollista. Alakulolle on taas hyväksyttävä syy ja kotona sotku ei erotu yhtä selvästi. Pimeys voi muodostaa kohdunomaisen turvan.

Pimeyttä ei ole pelkästään ulkopuolella, vaan se on toisinaan voimia vievä sisäinen kokemus. Elämässä nimittäin tulee jossakin kohtaan väistämättä eteen vaikeita kysymyksiä, kriisejä, koettelemuksia ja surua. Silloin pimeydestä voi tulla vuosien seuralainen.

Omasta kokemuksesta muistan miten läheisen kuoleman edessä ei kevyt lohtu auttanut. Oli pitkään katsottava pimeään, oli suostuttava olemassaolon perustaviin ehtoihin. Oli hitaasti opittava, että kuolema on julma. Kesken kaiken se riistää viereltä tärkeän ihmisen. Surun pimeys jättää jälkensä, se muuttaa näkökulmaa. Täällä ollaan lyhyt aika.

Yksi pimeän seuralainen on hiljaisuus. Se on Jumalan ensimmäinen kieli. Siksi elämän satuttamaa ei pidä siirtää nopeasti pimeästä valoon tai hiljaisuudesta hälinään.

Pimeään ja hiljaisuuteen kannattaa suostua. Sitä on helpompi kestää yhdessä. Jokainen meistä tarvitsee vierelle ihmisen, jonka kanssa voi olla hiljaa ja kaikessa rauhassa katsella pimeää. Ja vähitellen voi aavistaa pimeässä hohtavan valon.

Sellainen, joka pimeän ja hiljaisuuden jaksaa kanssasi jakaa, on hyvä ihminen.

Tampereen ja Turun tuomiokirkossa vihittiin juuri uusia pappeja ja diakoneja. Pääsin itse Tampereella tapaamaan hyviä ihmisiä ja uusia valon tuojia. Ja tietysti ihmettelemään Magnus Enckellin alttarille maalaamaa upeaa freskoa. Maalauksessa Enckell kuvaa ihmisiä ylösnousemuksen aamuna. Maalauksessa kotimatkaa kuljetaan käsi kädessä kohti valoa.

Kirkon penkissä ja ihmisten ympäröimänä tunnistin taas, miten kirkasta, puhdasta ja puoleensavetävää valo voikaan olla.

Risto Leppänen
kirkkoherra

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *