Ristiveto

Olen saavuttanut 2010-luvulla kaiken, mistä haaveilin – se ei tunnu siltä, miltä luulin

Kymmenen vuotta sitten olin opiskelija, joka tuskaili gradunsa deadlinen kanssa. Jännitin hirveästi piispan haastattelua ja mietin, kelpaisinko papin virkaan. Jos nyt vertaan itseäni ihmiseen, joka olin kymmenen vuotta sitten, minusta tuntuu ihan samalta. Pään sisäinen todellisuus on vaikeampi päivittää kuin ulkoiset puitteet.

Kuluneen vuosikymmenen aikana olen

  • muuttunut seurustelukumppanista aviopuolisoksi
  • muuttunut teologian opiskelijasta virassa olevaksi papiksi
  • muuttunut tyttärestä, siskosta ja tädistä ensisijaisesti äidiksi
  • muuttunut vuokra-asujasta omistusasujaksi

Harvaan ajanjaksoon mahtuu näin montaa muutosta. Olen oppikirjaesimerkki sukupolvesta, joka aikuistuu myöhemmin kuin monet aiemmat sukupolvet. Tästä seuraavat vuosikymmenet tarkoitus on jatkaa samoilla pelimerkeillä. Tosin olen jo oppinut, että mikään ei ole niin varmaa kuin kasvu ja muutos.

Ulkoiset asiat eivät muuta mitään tapahtumahetkellään. Naimisiin meno ei tehnyt minusta yhtään sen parempaa kumppania kuin mitä olin vartti ennen aamenen sanomista, eikä papiksi vihkiminen antanut minulle yhtään lisää viisautta vaikeisiin tilanteisiin. Ensimmäisen lapsen siirryttyä ihon sisäpuolelta sen ulkopuolelle en muuttunut yhtään mitenkään (siinä hetkessä). Kuitenkin ihmiset alkoivat kohdella minua eri tavalla kaikkien näiden muutosten jälkeen. Ulkoisista merkeistä tuli itseään toteuttavia ennusteita, jotka vetivät ja työnsivät uuteen suuntaan.

Kaikissa ikävaiheissa olen luullut, että vanhemmat ihmiset ovat viisaampia ja kyvykkäämpiä hoitamaan kyseisen elämänvaiheen haasteet. On ollut melkoinen järkytys huomata, ettei mitään tällaista suurta salaisuutta ole. Ne ihmiset, jotka selviytyvät eteen tulevista haasteista, keräävät onnistumisen kokemuksia ja vahvistavat uskoa elämässä pärjäämiseensä. Monet, joiden eteen tulee mahdottomia tilanteita, soimaavat itseään ja luokittelevat itsensä epäonnistujaksi, kun kompastuvat vuoren kokoisiin esteisiin. Toiset ylistävät itseään kiivettyään tikapuilla aidan yli.

Olen kymmenessä vuodessa saavuttanut asioita, joita luulin itselleni mahdottomaksi. Silti minusta ei tunnu sillä tavalla erilaiselta kuin luulin. Tiedättekö, tyyliin ”Sitten kun minulla on tavara x ja asema y, sitten minusta varmasti tuntuu – – (täytä tyhjä tila omilla emotionaalisilla tarpeillasi)”. Mikään muodollinen, ulkoinen merkki ei voi täyttää ihmisen sisällä olevia tyhjiöitä. Ne voi täyttää vain kasvu omaksi itsekseen, lupa olla olemassa, ehdoton hyväksyntä ihmisyyttä kohtaan.

Mitään tärkeää en ole saavuttanut yksin. Se on varmaan vuosikymmenen tärkein oivallus. Olen toki itse tehnyt paljon työtä ja nähnyt vaivaa, mutta mikään ei ole eristettävissa vain minun ikiomaksi teokseni. Ja se on hyvä. Kymmenen vuotta sitten olin irrallinen, itseriittoinen pala maailmankaikkeutta. Kuluneet vuodet ovat sitoneet minut lähimmäisiini rakkauden ja vapauden sitein. En vaihtaisi tätä elämäntilannetta mihinkään.

Olen myös huomannut, että katsomaan pysähtyminen on todella tärkeää. Otan paljon kuvia kännykällä (ei muuten onnistunut vuonna 2010) ja katson niitä. Elämän tärkeimpiä hetkiä ei yleensä pysty huomaamaan tilanteen ”päällä ollessa” yhtään. Pappisvihkimys, omat häät ja lasten ristiäiset ovat kaikki menneet sekaisessa suoritusmoodissa. Siksi on arvokasta, että tilanteisiin voi palata jälkikäteen ja ne voi huomata.

Vuoden vaihteessa minulla on tapa, jonka opin nuorena. Uudenvuodenaattona kirjoitan rukouksen tulevalle vuodelle. Vietän tovin rauhassa, omien ajatusteni ja Luojani kanssa, kirjaan paperille toiveeni ja pelkoni, tarpeeni ja haaveeni. Kun rukous on valmis, se teipataan kiinni ja piilotetaan Raamatun väliin, eikä sitä saa avata ennen seuraavaa vuodenvaihdetta. Rukous itsessään on tärkeää, mutta olen myös huomannut, että katseen suuntaaminen tulevaan on hyödyllistä. Kun on hieman suunnitellut ja ennakoinut, on helpompaa huomata onnistumisen hetki. Kun on vähän harkinnut, on helpompi pitäytyä suunnitelmassa (ja jättää harharetket vähemmälle).

Hyvää uutta vuotta ja uutta vuosikymmentä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *