Ristiveto

Nyrjähtänyt demokratia ja kirkko

 

Tasa-arvoisen parisuhdelain käsittely eduskunnassa synnytti ennalta arvattavan mutta silti hämmentävän reaktion kirkon kannalta. Kun maallinen instituutio tekee päätöksen, otsikoihin nousevat kirkosta eronneiden luvut. Samassa hengenvedossa nostetaan esille se mitä kukin piispa on sanonut tai ollut sanomatta. Erityisesti arkkipiispa on saanut ryöpytystä osakseen.

Luterilaisen kirkon toimintamalli on erilainen kuin kärkevistä mielipiteistä voisi lukea. Piispa on aika pieni nappula. Kirkollinen hallinto ja suuret opilliset linjaukset perustuvat demokraattiseen päätöksentekoon.  Menneenä isäinpäivänä valittiin seurakuntatason päättäjät vaalilla. Heidän käsissään ovat monet paikalliset toiminnan muodot, mutta myös samalla merkittävä vaikuttaminen alueiden kehittämiseen, rakentamiseen ja moniin muihin ei niin kirkollisiin teemoihin.

Seuraava suuri kirkollinen demokraattinen askel on kirkolliskokousedustajien valinta. Kirkolliskokouksen käsittelyyn tulevat suuret opilliset kysymykset. Kirkossa ei ole niin suurta nappulaa joka yksin opista päättäisi. Demokraattinen vaikuttaminen on hidasta, mutta siihen ihmiskunta varsin laajasti on päätynyt. Jos asioihin haluaa vaikuttaa, niin äänestäminen on vähintä ja samalla suurinta mitä voi tehdä. Toinen linja on tarkastella omia edustajiaan sekä käydä heidän kanssaan keskusteluja. Olisi mielenkiintoista tietää miten moni eduskunnan päätöksestä tyrmistynyt kirkosta eroaja on ottanut yhteyttä kansanedustajaansa, siihen joka painoi nappia.

Uskonnollisten asioiden ja politiikan risteyttäminen populistisesti on vaarallinen ase.  Kärjistäminen ja suhteeton yksinkertaistaminen on ollut maailman mittakaavassa monen tarpeettoman väkivaltaisen konfliktin käyttövoima. Helposti muotoillaan että se olisi jonkun uskonnon vika. Me emme tarvitse sellaista ajattelua, että eri tavoin ajattelevat veisivät meiltä jotain pois. Tila on avara. Uskontoja ja uskonnottomuutta mahtuu maailmaan.

Keväällä on vuorossa eduskuntavaalit. Nyt on tiukka paikka. Torikokoukset ja huutoäänestykset ovat nykyisin helppoja näppäimistön nappuloiden kautta. Se ei kuitenkaan ole väylä, minkä kautta päätökset tehdään, vaikka niihin voitaisiinkin vaikuttaa. Kynällä äänestyslippuun piirretty numero ratkaisee kuka oikeasti painaa nappulaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *