Ristiveto

Kanerva Kuisma

Niiden tarinat, jotka ovat eläneet ennen meitä – plakkarfoonis!

Pyhäinpäivänä kiinnitämme katseemme ja ajatuksemme niihin ihmisiin, jotka ovat menneet ja muistelemme heitä kiitoksella. Hautausmaa kuhisee ihmisiä ja loistaa valoa pimeän syksyn keskellä.

Niin myös Rauman Vanha hautausmaa, joka on kaunis ja melko pieni hautausmaa aivan Vanhan Rauman kainalossa. Vuonna 1853 käyttöön otetulla hautausmaalla on noin 5500 hautapaikkaa ja 2700 uurnapaikkaa. Siellä sijaitsee myös upea Kordelinin kappeli, jonka on suunnitellut Lars Sonck.

Pyhäinpäivän aatonaattona 29.10.2020 Rauman Vanhalla hautausmaalla kuului meteliä – Pyyrmannin, Rauman perinteisen tiedottajan trumputusta. Tiedotus kuului näin:  

Tänäp tääl fiirata uutt plakkarfoonprokrammi, mil tehdä feerklaarinki Vanha hautausma merkittävimmist haudoist ja muist hautausma asjoist.
Prokrammi saa ladat oma värkkihi ilmatteks.
Pyyrmanni, Rauman perinteinen tiedottaja, trumputtaa virallisen kuulutuksen.

Ja sama suomeksi: julkaisimme siis uuden kännykälle ladattavan mobiilireitin, plakkarfoonprokrammin, hautausmaalle. Nomadi-sovelluksella toimivan kartta esittelee noin viidenkymmennen raumalaisen tarinat. Mobiilireitin voi ladata ilmaiseksi kännykkäänsä sovelluskaupasta. Lisäksi hautausmaalla on jaossa karttoja, josta tiedot löytyvät tiivistetysti.

Mobiilireittiä kulkiessa ja raumalaisten merikapteenien, esimerkiksi Johan Steniuksen ja Filip Hollmingin, pitsinnyplääjämestari Johanna ”Biinu” Lundströmin ja Suomen ensimmäisen laivakokkien kirjan kirjoittajan Aina Paneliuksen tarinoita lukiessa Rauman historia herää henkiin. Hautausmaalla!

Rauma on ollut purjelaivojen varustajien ja vilkkaan kaupan keskus, jossa yksittäiset ihmiset ovat vaikuttaneet kaupungin kehitykseen, esimerkiksi Tilta Kokki perustamalla Rauman ensimmäisen yksityisen synnytyslaitoksen, tai Fredrik Hellsten, joka perusti apteekkiinsa Rauman ensimmäisen kirjaston.

Plakkarfoonin kanssa tutustumassa Rauman merkkihenkilöihin.

Moni hautausmaalle haudattu merkkihenkilö on myös vaikuttanut kirkon historiaan Raumalla: Johan Frederik Lindegren suunnittelemalla kauniin Kodisjoen kirkon, Johan Stenius lahjoittamalla Pyhän Ristin kirkon urut, ja pitkäaikainen ja pidetty Rauman seurakunnan kirkkoherra Oiva Tuominen.

Purjelaivojen kaudelta on siirrytty digiaikaan ja älylaitteiden aikakaudelle. Tämä rikas historia ja digitaalisuus mahdollistavat meille yhdessä sen, että aiemmin eläneiden ihmisten tarinat elävät kävellessämme hautausmaan polkuja.

Tervtulo nuukemi syynämä Rauma Vanha hautausmaat. Gyl meiä ny vaa kelppa!

Rauman Vanhan hautausmaan merkkihenkilöitä esittelevä mobiilikartta ei ole suinkaan ensimmäinen tai ainut laatuaan. Tampereen Kalevankankaan hautausmaasta valmistui viime vuonna upea mobiilisovellus, jonka avulla pystyy myös kuuntelemaan hautausmaan tarinoita näyttelijä Ahti Jokisen lukemana. Mobiilireitit löytyvät myös Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaasta ja Honkanummen hautausmaasta. Espoon tuomiokirkon ympärillä sijaitsevaan hautausmaahan voi tutustua Hautausmaapolku-sovelluksen kautta.

Arkkihiippakunnan alueella löytyy ainakin Turun hautausmaan esite. Suurta, vuonna 1807 käyttöön otettua hautausmaata esittelevältä kartalta löytyy 115 tunnetun henkilön hauta.

Hautausmaihin erikoistunut arkkitehti, myös Vanhan Rauman hautausmaan muistolehdon suunnitellut Bey Heng on sanonut, että kirkkomaan tehtävänä on tuoda lohtua ja virvoitusta eläville. Hengin mukaan kuoleman hyväksyminen puhdistaa ja auttaa meitä suhtautumaan elämän päättymiseen luottavaisin ja iloisin mielin.

Mobiilireitit tuovat hautausmaille uuden ulottuvuuden – niiden tarinat, jotka ovat eläneet meitä ennen.

Kanerva Kuisma, viestintäpäällikkö Rauman seurakunnassa

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *