Ristiveto

Tapani Rantala, yhtymäjohtaja. Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä.

Mitä olette tehneet yhdelle näistä?

Nuorten ahdistus ja mielenterveysongelmat ovat puhuttaneet vaalikeskusteluissa ja paljon muuallakin. Tilanne ei ole uusi, mutta koronavuosi on saanut mittarit entistä enemmän punaiselle. Esimerkiksi terapia-aikoja jonotetaan kuukausitolkulla. Monet tahot toimivat nuorten hyvinvoinnin hyväksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Mutta edelleen vaikuttaa siltä, että resurssit eivät riitä ja moni jää ilman tarvitsemaansa apua.

Nuorten tukemiseksi tarvitaan lisää koulukuraattoreita, terapiamahdollisuuksia ja kasvattajien yhteistyötä. Mutta jos katsotaan vain nuoruusvuosia, ongelmien lähtökohdat voivat jäädä sivuun. Ongelmat kasautuvat ja jopa periytyvät. Lapsen kehitys voi häiriintyä, jos vanhemmilla on päihde- tai mielenterveysongelmia, köyhyyttä tai jatkuvia parisuhderiitoja. Toiset lapset ponnistautuvat hyvään elämään myös vaikeista lähtökohdista. Tutkimukset kertovat lapsiperheiden syvenevästä suhteellisesta köyhtymisestä, mikä osaltaan aiheuttaa stressiä ja vaarantaa lasten hyvinvointia.

Jos vanhemmat saavat tukea vanhemmuuteensa ja apua ongelmiinsa, hyötyjiä ovat lapset. Hyvä ja turvallinen lapsuus on lähtökohta hyvälle nuoruudelle ja aikuisuudelle. Huono-osaisuuden kierteitä täytyy pystyä katkaisemaan.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on viisaissa puheenvuoroissaan vaatinut tekoja sanojen sijaan. Hän on todennut, että tutkimusta ja tietoa on yllin kyllin siitä, kuinka lapsia, nuoria ja perheitä voitaisiin paremmin tukea, mutta teot ovat riittämättömiä.

Kuntavaaliehdokkaita kannattaa tentata lasten ja nuorten asioista ennen vaaleja. Valittuja kannattaa tentata myös vaalien jälkeen.

Tapani Rantala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *