Ristiveto

Mikä on kirkko?

Uunituore kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla Turun kristillisellä opistolla. Kaikkia Suomen seurakuntia ja hiippakuntia edustava runsaan sadan edustajan joukko aloitti uuden nelivuotiskauden. Tehtävänä on käsitellä asioita, jotka koskevat kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta.

Kirkkohallituksen laatima toimintakertomus herätti sivujuonteena pohdinnan siitä, mikä on kirkko.

Helsinkiläinen pastori Marjaana Toiviainen kysyi, mistä kirkkohallitus puhuu, kun se puhuu ”kirkosta”. Hän totesi itse, että kirkko ei ole kirkkohallitus, ei kirkolliskokous, kirkko ei ole myöskään seurakuntien tiloissa tapahtuva toiminta. Hän jatkoi, että kirkko on neljän miljoonan ihmisen yhteisö, se on olemista, se on identiteetti. Kirkko ei ole instituutio, vaan kirkolla on instituutioita.

Toiviainen pääsi vauhtiin ja kuvasi: ”Kirkko on kaikkien pyhien ja enkeleiden kanssa ylistävä, alttarille polvilleen valahtava kokonaisuus, joka elää tuolla ja täällä, kaikkialla. … Kirkko elää ja hengittää lujaa, ihmisyys huutaa syntyessään ja kuollessaan, ja kirkko sykkii ihmisissä, heidän arjessaan ja kontakteissaan. Kirkkohallituksen tehtävä on tukea tuota kirkkoa.” – Ja kirkolliskokouksen.

Oma kirkkomme on osa maailmanlaajaa kirkkoa. Tämä ei ole vain suomalaisten yhteisö. Kirkko ylittää rajat. Meillä on sisaria ja veljiä ympäri maailmaa. Kaste liittää meidät aika hurjaan joukkoon, syvimmältään uskon, toivon ja rakkauden yhteisöön. Tätä yhteisöä Turussa kokoontuva kirkolliskokous päätöksillään palvelee.

Tapani Rantala

3 kommenttia

  1. Hurja joukko tosiaan, kaikki uskonnolliset yhteisöt. Toivottavasti kaikki harrastajat ovat lisänneet yhteisönsä sääntöihin, että fanaattisen uskomisen aiheuttama, tai uskonnolla perustellun väkivallan suorittaminen, johtavat erottamiseen ja korvausvelvollisuuteen. Siis, jos selviää hengissä teostaan, muutoin kirkko korvaa aiheuttamansa seuraamukset.

  2. Kaikki väkivalta, jossa ”oikeus” otetaan omiin käsiin, on tuomittavaa ja rangaistavaa. Uskontoon voi liittyä fanaattisuutta, mutta se useimmiten kumpuaa henkisestä epätasapainosta, vähemmän uskonnosta. Tärkeää on tietysti, että ne, joilla on hengellistä tai uskonnollista vaikutusvaltaa, käyttävät sitä vastuullisesti. Uskonnollisen yhteisön tulee olla rauhan ja oikeudenmukaisuuden yhteisö.

  3. Ihmisten olisi hyvä oppia ymmärtämään, että kirkko jua seurakunta ovat kaksi eri asiaa. Raamatussa ei ollenkaan ole kirkko -sanaa seurakuntaa tarkoittavana. Seurakunta perustettiin Golgatan ristillä. Kirkko perustettiin noin 300 vuotta myöhemmin Roomassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *