Ristiveto

Mikä on kirkko?

Uunituore kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla Turun kristillisellä opistolla. Kaikkia Suomen seurakuntia ja hiippakuntia edustava runsaan sadan edustajan joukko aloitti uuden nelivuotiskauden. Tehtävänä on käsitellä asioita, jotka koskevat kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta.

Kirkkohallituksen laatima toimintakertomus herätti sivujuonteena pohdinnan siitä, mikä on kirkko.

Helsinkiläinen pastori Marjaana Toiviainen kysyi, mistä kirkkohallitus puhuu, kun se puhuu ”kirkosta”. Hän totesi itse, että kirkko ei ole kirkkohallitus, ei kirkolliskokous, kirkko ei ole myöskään seurakuntien tiloissa tapahtuva toiminta. Hän jatkoi, että kirkko on neljän miljoonan ihmisen yhteisö, se on olemista, se on identiteetti. Kirkko ei ole instituutio, vaan kirkolla on instituutioita.

Toiviainen pääsi vauhtiin ja kuvasi: ”Kirkko on kaikkien pyhien ja enkeleiden kanssa ylistävä, alttarille polvilleen valahtava kokonaisuus, joka elää tuolla ja täällä, kaikkialla. … Kirkko elää ja hengittää lujaa, ihmisyys huutaa syntyessään ja kuollessaan, ja kirkko sykkii ihmisissä, heidän arjessaan ja kontakteissaan. Kirkkohallituksen tehtävä on tukea tuota kirkkoa.” – Ja kirkolliskokouksen.

Oma kirkkomme on osa maailmanlaajaa kirkkoa. Tämä ei ole vain suomalaisten yhteisö. Kirkko ylittää rajat. Meillä on sisaria ja veljiä ympäri maailmaa. Kaste liittää meidät aika hurjaan joukkoon, syvimmältään uskon, toivon ja rakkauden yhteisöön. Tätä yhteisöä Turussa kokoontuva kirkolliskokous päätöksillään palvelee.

Tapani Rantala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *