Ristiveto

Rehtori Tapani Rantala

Maalaispapin päiväkirja sekä muita syviä pääsiäisen kuvia ja elämyksiä – pääsiäisenä on aika ihmetellä

Hiljaisen viikon ja pääsiäisen kuvat kertautuvat tuhansin ja taas tuhansin muodoin kirjallisuudessa, musiikissa, kuva- ja elokuvataiteissa. Nämä päivät voivat tarjota hyvän tilaisuuden tarttua vaikkapa Pier Paolo Pasolinin elokuvaan Matteuksen evankeliumi (1964). Teos kuvaa vähäsanaisesti ja lämpimän karusti Jeesuksen ja ihmisten kohtaamisia ja Jeesuksen elämänkulkua kohti ristiä. Elokuva on amatöörinäyttelijöiden koruttomasti esittämä, esteettisesti puhutteleva köyhien evankeliumi, traaginen ilosanoma. Pasolini korostaa Jeesusta oikeudenmukaisuuden julistajana. Monet pitävät tätä Jeesus-elokuvien ykkösenä.

Pääsiäisajan lukemistoon voisi kuulua Georges Bernanosin kirja Maalaispapin päiväkirja. Helena Anhava käänsi 1936 Ranskassa ilmestyneen teoksen suomeksi vuonna 1953. Päähenkilö on nuori pappi, sairaalloinen mies. Hän etsii totuutta ja kohtaa elämän kirjon, oman rajallisuutensa ja ihmissuhteiden haaksirikot seurakunnassaan. Päiväkirjaan piirtyy syvälle luotaava kuvaus elämästä, voimattomuudesta ja voimasta, papista, joka seuraa Kristusta köyhyydessä ja kärsimyksessä. Papissa kuvastuvat Kristuksen kasvot. Kirjastot ovat kiinni, mutta tämä kirja kannattaa etsiä käsiinsä vaikka myöhemminkin.

Pökerryttävän lukukokemuksen voimme tällä viikolla saada siitäkin, jos tartumme kotihyllyn Raamattuun ja luemme sieltä jonkin evankeliumeista yhtä soittoa. Tarjolla on opettava ja kuvaileva Matteus, ytimekäs Markus, sairaiden ja köyhien ystävästä kertova Luukas ja teologisesti rikas Johannes.

x   x   x

Hiljainen viikko on tänä keväänä tapahtumien suhteen todella hiljainen. Sadat tuhannet ihmiset ovat tavanneet käydä hiljaisen viikon ja pääsiäispyhien aikaan kirkossa. Kaipaamme kiirastorstain ehtoolliskirkkoa, pitkäperjantain mustanpuhuvaa surua ja palvelusten yksinkertaisuutta, pääsiäisyön ja -päivän valoisia palveluksia.

Moni on ammentanut kärsimysviikon ja pääsiäisen sanoman musiikkiteoksista. Onneksi radion, television ja internet-maailman tarjonta on edelleen käytettävissä. Matteus- tai Johannes-passio on mahdollista kuunnella omassa nojatuolissa. Oman seurakunnan – tai jonkun toisen seurakunnan – palvelukset ovat netissä tarjolla. Nämä eivät korvaa sitä, että pääsisimme itse osallistumaan paikan päälle, mutta hyvää korviketta on tarjolla.

Tämä kevät tarjoaa meille aivan erityisen mahdollisuuden rauhoittua kotiin yksin tai yhdessä läheisten kanssa, rakentaa pääsiäisen kuvia, värejä, musiikkia ja kertomuksia itselle ja toisille. Pääsiäisenä on aika ihmetellä.

Tapani Rantala, rehtori

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *