Ristiveto

Luonto herää kevääseen ja antaa toivoa myös korona vuonna – pidetään huolta luonnosta, niin luonto pitää huolta meistä

Virpojia ei tänä vuonna kuulunut, pääsiäisen jumalanpalveluksia kukin kuuntelee omalta päätelaitteeltaan kotoa tai mökiltä, sukulaisia ja ystäviä on ikävä ja ylipäätään kaipuu ”normaaliin” arkeen on kova. Onneksi luonto kuitenkin herää kevääseen ympärillämme valon lisääntyessä ja lämpötilan noustessa. En malta odottaa pieniä leskenlehtiä heinikkoon, hentoja valko- ja sinivuokkoja lähimetsään ja suloisia hiirenkorvia koivun oksille. Lintujen liverrys kuuluu jo aamuisin ja auringon säteet todella lämmittävät kasvoja. Tyttäreni kertoi jo nähneensä ensimmäisen nokkosperhosenkin. Luonnon herääminen kevääseen antaa meille monille energiaa, iloa ja toivoa. Vedetään syvään henkeä, rentoutetaan hartiat ja käännetään suupielet hymyyn.

Suomessa ilman vuosikeskilämpötila on noussut jo 2.3°C esiteollisesta ajasta, ja lämpeneminen näkyy etenkin keväisin ja syksyisin. Keväät ovat aikaistuneet. Täällä pohjolassa lämpötila on olennainen kasvien kasvua rajoittava tekijä, joten lämpenevä kevät saa kasvien lehdet yhteyttämään ja valmistamaan sokereita kasvua varten yhä aikaisemmin. Lämpenevä kevät suosii toisia lajeja enemmän kuin toisia, ja vaikuttaa näin ollen luonnon lajikirjoon uusien lajien levitessä yhä pohjoisemmaksi ja vanhojen lajien väistyessä niiden tieltä. Kesällä lisääntyvä lämpö vaikeuttaa kasvien kasvua kun kuivuus- ja hellejaksot ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät ja pidentyvät. Ilmasto on muutoksessa ja sen vaikutukset näkyvät ympärillämme.

Luonnossa oleminen rauhoittaa ja lievittää stressiä, keskittymiskyky paranee ja mieliala kohenee. Ja tällaisen kokemuksen voi saada jo ihan lähimetsässä. Rauha ympäröi luonnossa kulkijaa. Kasvit ja eläimet elävät tässä hetkessä, ja se houkuttelee itseäkin päästämään irti arjen kiireestä ja jatkuvasta menneiden ruotimisesta tai huomisen murehtimisesta. Aistit jotenkin valpastuvat ja huomaa kuhinan muurahaiskeossa, lämmön puun rungolla ja kostean maan tuoksun. Jokaisella sisään- ja uloshengityksellä voi keskittyä juuri tähän hetkeen ja tähän paikkaan. Tämä hetki ja läsnäolo riittävät. Ja mäkien kapuaminen ja polulle kurottavien juurien päällä tasapainoilu on lisäksi mitä parasta liikuntaa. Näin luonto pitää meistä huolta.  

Luomiskertomuksessa Jumala luo meren, maan, kasvi- ja eläinkunnan sekä ihmisen, jonka tehtäväksi annetaan viljellä ja varjella maata, vesiä ja niiden mahdollistamaa elämää. Miten meistä kukin suhtautuukin luomiskertomukseen, ajatus luonnon ja elämän varjelemisesta ja suojelemisesta on paitsi kaunis, myös elintärkeä. Luonnosta huolehtiminen alkaa pienistä teoista, kuten meidän omasta kulutuskäyttäytymisestä. Voimme jokainen myös vaikuttaa niissä yhteisöissä, joissa toimimme, on kyseessä sitten työyhteisö, taloyhtiö, harrastus- tai kaveriporukka. Ja voimme jokainen vaikuttaa äänestämällä tulevissa kuntavaaleissa. Myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä pyrkii tekemään oman osansa. Uudessa yhtymän strategiassa yhtenä viidestä painopistealueesta on ilmastonmuutoksen torjuminen ja tavoitteena on olla hiilineutraali seurakuntayhtymä vuonna 2029.

Pidetään yhdessä luonnosta huolta ja toimitaan rohkeasti maailman haasteiden keskellä kevään antamalla toivolla ja energialla. Nyt on kevät.

Anna Lintunen