Ristiveto

Lapset tulevat näyttämään meille tien yhteyteen: Suomalaislapset rauhanlähettiläinä paavin yksityisvastaanotolla

Suomalaisten kirkkojen edustajilla on etuoikeutettu mahdollisuus vierailla paavin yksityisvastaanotolla aina Pyhän Henrikin muistopäivän aikaan. Jotakin audienssimme erityisyydestä miljoonakaupungissa kertoo se, että kun kahvilassa kyseltiin matkamme tarkoitusta ja kerroimme tapaavamme paavin, tarjoilija heitti asian vitsiksi ja totesi, että hänkin hoiteli viime viikolla bisneksiään herra Putinin kanssa.

Tänä vuonna Rooman vierailun ekumeenista delegaatiota on johtanut Turun piispa Kaarlo Kalliala. Matka on järjestyksessään jo 32. Tiivis vierailuohjelma on kuljettanut meitä Rooman monissa kirkoissa, Vatikaanin käytävillä, suurlähettiläiden luona ja tietysti taas kerran Villa Lantessa.

Piispa Kalliala on avannut vierailuohjelmaan uuden portin, yhteyden Vatikaanin uskontodialogineuvostoon. Toivottavasti tämä yhteys liittää kirkkoamme jatkossa yhä tiiviimmin siihen työhön, jota kristityt maailmanrauhan ja pakolaisten hyväksi tekee. Kristillisellä kirkolla voisi olla tässä työssä paljon annettavaa. Kardinaali Kurt Koch painotti, että tässä työssä me tarvitsemme kirkkojen vahvan yhteisen äänen. Kirkko on globaali yhteisö, kirkko ylittää kansalliset rajat ja rauhantyö kuuluu kirkkojen olemukseen: Autuaita ovat rauhantekijät.

Rooman vierailun tähtihetki oli tietysti hymyilevän paavi Franciscuksen yksityisvastaanotto. Paavilla käy paljon vieraita ja protokolla on tarkka. Vastaanotolla luterilaisella piispalla on mahdollisuus pitää puhe, johon paavi myös vastaa. Tämä on luterilaiselle piispalle joka vuosi yksi kirkon paikka sanoa jotakin painavaa.

Yksityisvastaanotolla oman vaikuttavuutensa teki se, että piispa Kalliala piti puheensa paavin äidinkielellä. Vastaanotolla syntyi lämmin kommunikaatio. Kokonaan oma vaikuttavuutensa oli siinä, kun suomalaislapset kahdeksanvuotias Julius ja kuusivuotias Ilona, ilman kirkollista pönötystä, luovuttivat paaville sata rauhankyyhkyä. Niillä tuetaan paavi Franciscuksen nimissä rauhantyötä Kirkon Ulkomaanavun kautta. Paavi otti lapset lämpimästi vastaan.

Piispa esitti puheessa paaville konkreettisen toiveen, että kirkkomme voisi yhdessä tehdä työtä Syyrian, Etelä-Sudanin ja Keski-Afrikan konfliktien konkreettisissa ratkaisuissa. Toiseksi yhteiseksi tavoitteeksi piispa Kalliala esitti luterilaisten ja katolilaisten ehtoollisyhteyden toteutumisen rauhankyyhkyt antaneiden lasten elinaikana. Voisiko Julius ja Ilona ja kaikki lapsemme vielä astua samaan Herran pöytään toisten kristittyjen kanssa?

Kun tätä valoisaa, avomielistä ja lämminkätistä paavi Franciscusta ajattelee ja tervehtii, tuntee että toivoa vielä on. Paavin spontaani reaktio ja viesti virallisten puheiden jälkeen oli: ”Lapset tulevat näyttämään meille tien yhteyteen.”

Risto Leppänen
kirkkoherra

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *