Ristiveto

Kirkon ylimpien päättäjien ehdokaslistat arkkihiippakunnassa on koottu

Luterilaisen kirkon ensi helmikuun kirkolliskokousvaaleissa valitaan kirkon oma ”eduskunta”. Ehdokaslistat on nyt julkaistu.

Kirkon korkeimpien päätöselinten vaalit ovat ikään kuin kaksikamariset: papeilla on omat listansa, joita he vaaleissa saavat äänestää, maallikoilla omansa. Maallikoista äänestää saavat viime seurakuntavaaleissa paikallisseurakuntien kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin valitut edustajat. Toukokuussa 2020 alkava istuntokausi on nelivuotinen. Varsinainen vaalipäivä on 11. helmikuuta 2020.

Suunnilleen Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueen kattavassa arkkihiippakunnassa pappien listoja on saatu tällä kertaa kasaan kolme: yleiskirkollinen ja teologialtaan uudistusmielinen Yhdessä-ehdokaslista, Satakunnan pappien ehdokaslista ja herätysliiketaustaisten yhteislista nimeltään Sillanrakentajat.

Maallikkolistoja on tällä kertaa peräti kuusi: Muutoksen tuulet -ehdokaslista, Sillanrakentajat ehdokaslista, Partiotyön ystävät ehdokaslista sekä erikseen kolme puolueitten kokoamaa listaa: Sosiaalidemokraattien, Kokoomuksen ja sitoutumattomien sekä Keskustan ja sitoutumattomien listat.

Kirkollisten vaalien vaalityö on perinteisesti tehty ehdokasryhmien äänestäjille lähettämin kirjein ja suorin yhteydenotoin äänioikeutettuihin. Istuvaa kirkolliskokousta on pidetty edeltävää kautta  konservatiivisempana. Ehdokaslistojen määrä ja erilaiset profiilit tarjoavat äänivaltaisille ainakin valinnan varaa.

Merja Hermonen/ kuva Timo Jakonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *