Ristiveto

Kanerva Kuisma

Kesämme on kauniimpi, onhan meillä kirkkomme

Koululaisten loma alkaa viikon päästä. Monessa perheessä on laitettu kesäsuunnitelmia uusiksi kun suunniteltuja ulkomaanreissuja ei nyt pääse toteuttamaan. Isovanhempien kanssa ei välttämättä päästä samaan paikkaan, ja onnekkaita ovat ne, jotka voivat huilahtaa kesämökin kuistilla.

Koronakevät on ollut erikoista aikaa ja olen itsekin jo loman tarpeessa. Toisaalta olen onnellinen siitä, että minulla on töitä, ja kesäkuun lopussa alkavaan lomaan ei ole pitkä aika. Etäkoululaisten ohjaaminen ja ruokkiminen omia töitä hoitaessa on johtanut siihen, että olen tehnyt tavallista enemmän töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Viestintätyössä työaikaa ja paikkaa on muutenkin mahdotonta rajata, mutta viime kuukausien aikana työ- ja vapaa-ajan rajamailla on ollut tavallista enemmän sumua. Sosiaalisesta eristäytymisestä huolimatta sosiaalinen elämä varsinkin lasten kanssa on ollut tavallista tiiviimpää ja myös rikkaampaa, mutta samalla tarve hiljaisuudelle ja rahoittumiselle on kasvanut.

Tänä kesänä hiljaisuutta onkin tarjolla, halusipa sitä tai ei. Minusta tästä hiljaisuuden ja lähimatkailun  mahdollisuudesta kannattaa ottaa kaikki irti. Somessa on ollut ihanaa seurata kuinka ihmiset ovat retkeilleet lähiluonnossa ja löytäneet uusia upeita paikkoja ihan kotikulmilta. Satakunnan luontoliikkujien Facebook-ryhmä on täynnä kivoja retkipaikkavinkkejä. Pyhiinvaellusreitit kuten valmisteilla oleva Pyhän Olavin mannerreitti ovat herättäneet kiinnostusta.

Ensi kesän suunnitelmien parissa työskenneltiin Rauman seurakunnassakin menneellä viikolla jälleen pitkään ja hartaasti. Jossain vaiheessa kokousta mietittiin niinkin triviaalia asiaa, kuin millaisia tarroja ja mihin kohtaan Rauman keskiaikaisen Pyhän Ristin kirkon penkkejä liimataan osoittamaan sellaisia istumapaikkoja, joilla istuessa turvavälit on huomioitu. Uusien turvallisuusohjeiden huolellinen käytäntöön vieminen on erittäin tärkeää ihmisten turvallisuuden takaamiseksi, koska kesäkuun alussa on jälleen mahdollista kutsua ihmisiä kirkkoon jumalanpalvelukseen. Sisään mahtuu vain rajattu määrä ihmisiä, Pyhän Ristin kirkkoon noin viisikymmentä ihmistä kerrallaan.

Kustavin kulttuuri- ja luontopolulla voi bongata 1700-luvulla rakennetun kauniin punaisen puukirkon.

Tulevan kesän tiekirkkokausi on peruttu, mutta silti monet kirkot pitävät oviaan auki. Sunnuntain jumalanpalveluksen lisäksi moneen kirkkoon on mahdollista poiketa tulevana kesänä myös arkipäivisin. Kirkko tarjoaa paikan hiljentymiselle ja mietiskelylle. Lisäksi kaltaiselleni esteetikolle arkkitehtuuriltaan mielenkiintoiset kirkot ovat aarreaittoja. Jos on tuuria, saattaa kuulla kirkkomuusikon harjoittelevan ja urkujen soivan. Useassa kirkossa, kuten Pyhän Ristin kirkossa Raumalla, on virtuaaliopastus ja rakennuksen historiasta kertovia esitteitä. Pyhän Ristin kirkon pihalla voi kulkea mietiskelykierroksen ja lapsille on oma maatilan eläinten etsintäkierros.

Meillä on lähellä upeita kirkkotiloja, jonne kaikki ovat tervetulleita. Mikä rikkaus! Astu sisään ja sulje silmäsi. Mitä kuulet? Kuuletko hiljaisuuden? Toivottavasti kaikki löytävät omat merkittävät lähikohteensa, hiljentymisen paikkansa ja ”kirkkonsa” kesän aikana.

Kanerva Kuisma
Viestintäpäällikkö Rauman seurakunnassa

Fransiskaanimunkkien kirkoksi 1500-luvulla rakennettua Pyhän Ristin kirkkoa kelpaa ihailla ja kuvailla ulkopuoleltakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *