Ristiveto

Kaikenlaista Koraanista

Yksi Yleisradion mielenkiintoisimmista uutisista Pertti Kurikan Nimipäivien Euroviisuvoiton lisäksi on ollut la 7.3. alkava Koraanin läpiluenta kommenttien kera. Niin kristityille kuin muslimeille itselleen ateisteista puhumattakaan on tärkeää ymmärtää, mitä Koraanissa kirjoitetaan ja kuinka islamissa opetetaan elämän asioista.

 

Aloinkin sitten etsiä ajatuksia islamilaisesta avioliittokäsityksestä. Tällaista löytyi sivustolta Islam-opas:

 

”On hyvin tärkeää, että he [avioliittoon aikovat] varaavat itselleen tarpeeksi aikaa ottaakseen selvää toistensa mielipiteistä, taipumuksista ja temperamentista, jotta he kykenisivät päättämään, ovatko sopivat elämään yhdessä. Tällä tavoin Islam korostaa, että avioliiton ei tule perustua fyysiselle vetovoimalle, joka on kuitenkin ohimenevää, vaan samankaltaiselle elämänasenteelle ja yhteensopivalle luonteenlaadulle. Kun molemmat osapuolet ovat samaa mieltä elämän tärkeimmistä kysymyksistä, voi avioliitosta parhaiten tulla onnellinen. Koraani sanoo:

Eräs Hänen merkeistään on se, että Hän on teistä itsestänne luonut teille puolisot, jotta löytäisitte heistä tyydytyksen, ja Hän on antanut teille keskinäistä rakkautta ja laupeutta. Totisesti, tässä on merkkejä niille, jotka ajattelevat.”

 

Tästähän voi lukea ihan samaa sanomaa kuin mitä vaikkapa Ensitreffit alttarilla – ohjelmakin ymmärtääkseni yrittää välittää. Ja samalla ollaan lähellä kristillisen avioliittokäsityksen pohjavirtoja: avioliitto ei ole (vain) hetken nautintoa vaan syvempää rakkauden toteutumista varten. Joskin kunnon rakastuminen suhteen alkajaisiksi tai sen kuluessa kyllä hitsaa parin yhteen.

 

En nyt yritäkään väittää, ettei islamissa tai kristinuskossa olisi mukana ongelmallisia patriarkaalisia käsityksiä esimerkiksi avioliitto-opetuksessa, vaan haluan huomauttaa siitä hyvästä ja fiksusta, joka niihin molempiin sisältyy. Ja samankaltaisuudesta. Kaikki islam ei ole äärifundamentalismia niin kuin ei kaikki kristinuskokaan ole.

 

Hyvä YLE,  kiitos tästä ohjelmasta.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *