Ristiveto

Juhannusyön taikaa

Ystäväni työskentelee vaativassa tehtävässä. Hän johtaa suurta organisaatiota, joka pelastaa päivästä toiseen satoja ja tuhansia ihmishenkiä työllään. Työn paine on suuri. Kesää varten hän pyysi lukusuosituksia ystäviltään. Ohjeistus oli kuitenkin äärimmäisen selvä: ei mitään raskaita tietopainotteisia kirjoja, vaan fiktiota. Ehkäpä jotain sellaista, mitä on helppo lukea. Tämä sama ajatuskulku oli mielessäni, kun kirjoitin tätä tekstiä juhannukseksi.

Niin kauan kuin ihmiset ympärilläsi viettävät suomalaisia juhlia, kuten juhannusta, vappua, itsenäisyyspäivää ja joulua, ne tuntuvat itsestään selviltä. Olen ollut kuitenkin edelliset kaksi vappua ja juhannusta poissa kotimaasta. Suomen 100-vuotisjuhlia vietimme Omanissa, jouluna kävimme lämpimässä meressä uimassa ja edellinen juhannus kului Omanissa lähes viidenkymmenen asteen lämmöstä nauttiessa. Tänäkään vuonna en ole juhlistamassa mittumaaria Suomen suvessa.

Kun asuu hetken pois Suomesta, huomaa toisaalta mitä kaipaa ja toisaalta mitä ilman voi aivan hyvin elää. En kaipaa sianlihaa, jota muslimienemmistöisestä Omanista on erittäin vaikeaa löytää. Sen sijaan kaipaan vihreyttä ja valoisia iltoja. Omanissa meillä ei ole mitään tarvetta kesä- ja talviaikaan, sillä päiväntasaajan läheisyys tarkoittaa sitä, että aurinko nousee ja laskee ympäri vuoden aina lähes samaan aikaan. Luonto on karuudessaan kaunista Omanissa, mutta havumetsän tuoksu, mustikanpoimimisesta kipeä selkä ja kesäinen suomalainen silmiä hivelevä järvimaisema ovat sellaisia aisteja helliviä asioita, joita ei osaa arvostaa ennen kuin niistä on hetken aikaa paitsi.

Valoisiin kesäiltoihin liittyy myös se, että joskus kaipaan suomalaisia vuodenaikoja. Aamulla lapsia kouluun laittaessa on tietenkin mukavaa, ettei tarvitse katsoa ulos millainen ilma siellä on. Talvella on aurinkoista ja lämmintä. Keväällä ja syksyllä on aurinkoista ja vielä lämpimämpää. Käytännössä meillä on Arabian niemimaan eteläosissa eläessä ainoastaan yksi vuodenaika. Mutta kyllä suomalaisissa vuodenaikojen vaihtelussa on omat ilonsa. Ei käy ainakaan aika pitkäksi. Pitää vain muistaa iloita siitä, mitä kullakin hetkellä on.

Ja tämä on se viesti, jonka haluan tänä juhannusaattona teidän kanssanne jakaa. Keskittykää tulevana yönä ja tänä juhannuksena olennaiseen. Älkää kaivatko jotain sellaista, mitä ei tässä hetkessä ole. Kerätkää ne seitsemän kukkaa ja yrttiä ja laittaa ne tyynyn alla. Ja jos olette kaupungissa, niin kääntäkää vasemman jalan sukka väärinpäin. Sen pitäisi auttaa puolison näkemisessä unessa aivan kuten yrtitkin. Jos taas ette syystä tai toisesta ole puolison tarpeessa, niin käykää rauhassa nukkumaan ja nähkää kauniita unia.

Hyvää ja siunattua juhannusta!

 

Aaro Rytkönen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *