Ristiveto

Hyvä voittaa

On taas se aika vuodesta, kun kristitty maailma hiljentyy pelottavan ajatuksen äärellä. Entä jos hyvyys onkin julmuutta heikompi voima? Entä jos valo katoaa maailmasta?

Piinaviikon kertomuksessa Jumalan poika menehtyy kiusaajien käsissä, musertuu vihan ja pilkan alle. Kun hänen henkensä sammuu, on kuin kaikki toivo katoaisi. Hyvästi maailman valo, hyvästi hyvyyden voiman ihmeellinen suoja.

Tämänkään pääsiäisen alla maailman tapahtumat eivät ole valoisimmasta päästä. Sota raivoaa Lähi-idässä, maailmanvaltojen välit kiristyvät, uutisia terroriteoista kantautuu idästä ja lännestä. Väkivalta ruokkii vastakkainasettelua ja vastakkainasettelu väkivaltaa. Haavoittuvimmat kärsivät eniten, ensin jäädessään jalkoihin ja sitten etsiessään turhaan turvaa niiden parista, jotka rakentavat muureja suojakseen.

Puheiden koventuessa populismi kyseenalaistaa perinteisen politiikan. Reaalipoliitikot saavat kuulla, ettei asiantuntemuksella ole niin väliä. Kyllä vakaa tahto ja röyhkeys riittävät turvaamaan oman edun. Jos tosiasiat eivät puolla, niin kai nyt sitten jostain jotain vaihtoehtoisiakin tosiasioita löytyy, niin että voidaan tehdä mitä halutaan?

Eikä ole helppoa idealisteillakaan. Välistä tuntuu, että suurten aatteiden ohella tekevät kuolemaa myös avarasydämisyys ja hyvät tavat. Se joka tohtii sanoa, ettei ihmisiä saa kohdella miten tahansa eikä ihmisille voi puhua miten vain, saa vastaansa törkyryöpyn. Poliittinen realismi ja ihanteellisuus korvautuvat väkivaltafantasiapolitiikalla: se on niin kuin minä sanon, äläkä sinä minulle rupea tai muuten.

Siihen ei meidän Herramme ryhtynyt. Ei vaikka kävi huonosti. Hän ei taipunut tunnustamaan, että viisaus ja lempeys ovat turhuutta valheen ja väkivallan edessä.

Eikä Jumala hylännyt hänen sieluaan tuonelaan. Niin kuuluu pääsiäisaamun sanoma. Sillä siinä missä tyhmyys ja ilkeys eivät paljoa vaadi, viisaus ja lempeys kertovat työstä ja uhrauksista. Hyvä on voima, paha ei. Siksi hyvä voittaa.

Kristus nousi kuolleista!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *