Ristiveto

Hoivakriisistä rakkauspuheeseen

Viime aikoina otsikoissa ovat kieppuneet hoiva-alan pöyristyttävät tilanteet vanhusten hoidossa. Se on käynyt selväksi, että vanhusten hoidolla tehdään joidenkin taskuun rahaa. Se raha ei ole ollut matkalla niiden taskuihin, jotka toimivat voimiensa äärirajoilla käytännön vaipanvaihdossa. Poliittinen keskustelu on ollut vilkasta eikä vähintään oven takana häämöttävän Soten takia.

Luntakin on tullut ihan kiitettävästi. Monilla parkkipaikoilla sen kasaaminen on haastavaa. Yllättävän usein sen kasauspaikaksi valikoituu inva-pysäköintiruutu. Selittäviä tekijöitä on monia. Usein inva-ruutu on juuri sopivan lähellä ulko-ovia. Taloudellisesti ei ole kannattava siirtää lunta sen kauemmas ja normaaleissa pysäköintiruuduissa käy varmaankin vilkkaammin kassavirtaa tukeva asiakaspysäköinti.

Rahapuhe liittyy lähes mihin tahansa vähänkään poliittisen keskustelun alaiseen asiaan. Taloudellinen säästö riittää perusteeksi useimpiin ratkaisuihin. Tuntuu lähes sopimattomalta ehdottaa, että olisi olemassa rahaa korkeampia arvoja. On ihan varmaa, että jokainen poliitikko on halunnut hoitaa vanhusten asiat hyvin mutta sitten on ollut jokin vielä korkeampi arvo, joka on mennyt sen hyvän aikomuksen ohi.

Hyvinvoinnin kokonaisuus on huomattavasti laajempi kysymys kuin yksittäisen toiminnan liiketaloudellinen kannattavuus. Esimerkiksi ihmisen syrjäytyessä ja yritettäessä hänen asemaansa parantaa ollaan jo pahasti myöhässä. Asioiden olisi pitänyt tapahtua paljon ennen sitä, kun ihminen putoaa köyhyysloukkuun tai syrjäytyy. Kun kierre on valloillaan, sen katkaiseminen on vaikeaa. Uuskovuuden aikana myös hyvinvoinnin paremman pään kierre kasaantuu.

Kristillisessä perinteessä puhutaan lähimmäisistä ja heidän rakastamisestaan. Tämän ajattelun idea on, ettei siitä rakkauden osoittamisesta tarvitse hyötyä itse yhtään mitenkään. Rakkaus on rahan ulkopuolinen käsite. On suorastaan vähän ärsyttävää, että sillä tavoin pitäisi rakastaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät ole niin kivoja ja sisäsiistejä. Kristillisessä traditiossa on vahvana myös näkemys, että tähän emme pysty mutta on yritettävä edes.

Rahapuheen korvaaminen rakkauspuheella ja raha-argumentin korvaaminen rakkausargumentilla, on tällaisena maailman aikana epätrendikäs ajatus. Se voi olla kuitenkin joidenkin asioiden kohdalla ainoa keino säilyä ihmisenä ihmiselle.

Juha Luodeslampi