Ristiveto

Euroopan arvot ja kompastelut

Suomen EU-puheenjohtajakausi on hyvässä vauhdissa. Kautta varten on laadittu linjakas ohjelma, jossa puhutaan kauniisti yhteisen Euroopan arvoista ja tavoitteista.

Ohjelman johdantosanoissa lausutaan mm.: ”Unionin yhtenäisyys on entistä ratkaisevampaa. Eurooppalaisen integraation kulmakiviä – rauhaa, turvallisuutta, vakautta, demokratiaa ja vaurautta – on vaa­littava. Vain olemalla yhtenäinen ja puolustamalla omia yhteisiä arvojaan EU voi luoda hyvinvointia ja ratkoa aikamme suuria haasteita.”

Askelmerkit on asetettu oikeaan suuntaan. Eurooppa on arvoyhteisö, se on rauhan takaaja ja ihmisoikeuksien puolustaja. Askelmerkeistä huolimatta yhteisön kulku on kompastelevaa ja jopa omia arvoja tallovaa.

Euroopan kirkot julkaisivat kesällä yhteisessä julkilausumassaan huolensa ja pettymyksensä siihen, että EU on epäonnistunut luomaan yhteistä linjaa ja toimenpiteitä Välimeren ylittäviä turvapaikanhakijoita varten. Kirkkojen maahanmuuttaja-asioita käsittelevän yhteistyöjärjestön pääsihteeri Torsten Moritz totesi, että jokaisen mereen jätetyn ja hukkuvan ihmisen kohtalo tappaa Euroopan sielua.

Eurooppa ei voi käpertyä turvaamaan vain omien kansalaistensa hyvinvointia. Euroopan arvot näyttäytyvät siinä, miten vastuuta kannetaan koko maailman tulevaisuudesta ja hyvinvoinnista. Tehtävä on vaikea, mutta muurien pystyttäminen Euroopan rajoille ei ole oikea suunta. Yhä enemmän voimavaroja tulisi suunnata esimerkiksi kestävän kehityksen tukemiseen Afrikassa. Muuttoliikkeen hallinta EU:n yhteisin päätöksin on tähän mennessä lähinnä kipeästi epäonnistunut.

Yksi ihmisoikeuksia ja Euroopan arvoja loukkaava teko on pitää lapsia ja heidän äitejään jumissa Syyrian karuissa leiriolosuhteissa. EU:n puheenjohtajamaa Suomi on merkillisellä tavalla vitkastellut sillä aikaa, kun moni muu valtio on hoitanut kansalaisensa – lapset ja heidän äitinsä – takaisin kotimaahan. Suomen osalta lasten oikeudet eivät ole toteutuneet. Sekä arkkipiispa Tapio Luoma että arkkipiispa Leo ovat vedonneet viranomaisiin palauttamisten kiirehtimiseksi. Toistaiseksi tuloksetta.

Tapani Rantala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *