Ristiveto

Enemmän kirkko

Aina välillä kohtaan kysymyksen: voisiko kirkko olla enemmän kirkko?

Seurakunnat järjestävät viikosta toiseen erilaisia tilaisuuksia, leirejä, kerhoja ja niin edelleen. Seurakunnat huolehtivat myös hautausmaista, kiinteistöistä ja esimerkiksi kirkonkirjoista. Kun vastuulle kasautuneiden tehtävien määrää listaa, kysymys hengelliseen perustehtävään keskittymisestä tulee yhä polttavammaksi.

Kysymys ei silti ole niin yksinkertainen kuin nopeasti ajattelisi. Usein pyynnön taustalla on melko kategorinen käsitys siitä, mikä on hengellistä ja mikä taas ei. Kuluneella viikolla minua muistutettiin hyvällä tavalla esimerkiksi hautausmaiden hoidon tärkeydestä. Eräs lietolaisyrittäjä kertoi paineiden keskellä vetäytyvänsä hetkeksi hautausmaalle, jotta asiat asettuisivat oikeaan perspektiiviin.

Monimutkaista kysymystä kirkon hengellisestä uudistumisesta on kuitenkin jaksettava pohtia. Kirkon juurista nousee alituisen uudistumisen kutsu. Mielestäni suunta on selvä: on kuljettava lähemmäksi toisia, Jumalaa ja luomakuntaa.

Tästä suunnasta paljon täyttyi, kun vietimme Liedon kirkossa pääsiäisyön messua ja katoimme Liedon Marttojen kanssa aterian kirkon keskikäytävälle. Kirkkoon tulijat toivat ruokaa yhteiseen pöytään. Mukana oli kaikenikäisiä. Lapset levittivät kirkkoon ylösnousemuksen valoa. Valkoiset liinat, pitkät kynttilät ja aterian tuoksu virittivät täyden kirkon juhlimaan elämän jatkumista.

Pääsiäisyön messun jälkeen työpöydälleni ilmestyi kortti, virkaurani ehkä merkittävin palaute: ”Hei Risto ja te kaikki. Lämmin kiitos pääsiäisyön koskettavasta messusta. Mietin, olisiko sitten rajan tuolla puolen jotain tuollaista, Pyhän rauhaa, hiljaisuutta, kauneutta, kaunista musiikkia, lohduttavia sanoja ja rukouksia. Ja me kaikki siellä yhdessä. Kiitollisena sain kokea tämän ja lopuksi vielä juhla-aterian.”

Olen katsellut korttia usein. Vähitellen alan uskoa, että kokemus ei ollut vain yhden ihmisen. Kuljimme messussa ja aterialla lähemmäksi toisia, Jumalaa ja luomakuntaa. Oli merkityksellistä, että pääsiäisyön ateria nautittiin keskiaikaisen harmaakivikirkon holvien alla. Kannatti nähdä vaiva. Opimme yhden kohdan, missä ja miten seurakunta voisi uudistua: kirkot on uskallettava ottaa aikaisempaa monipuolisempaan käyttöön.

Myös kirkolliskokous on tänä keväänä antanut kirkkohallituksen tehtäväksi pohtia, miten kirkot voisivat jatkossa toimia aikaisempaa enemmän yhteisöllisen toiminnan keskuksina.

Tarvasjoella kirkkotilan monipuolista käyttöä on toteutettu jo hyvän aikaa. Esimerkiksi Yö kirkossa -tapahtuma syntyi, kun seurakunnalla ei ollut mahdollisuutta vuokrata leirikeskusta rippikoululaisten viikonloppuleiriä varten. – Ajattele hämärtyvää kirkkoa, iltasupinaa, kaappikellojen naksutusta ja makuupussien kahinaa. Voisiko yö kauniimmin alkaa?

Liedossa keskiaikaisen kirkon remontin on tarkoitus alkaa vuoden 2019 alussa. Olemme suurten kysymysten äärellä miettiessämme erilaisia ratkaisuja. Miten lisätä esteettömyyttä? Miten tila voisi tukea yhteisöllisyyttä? Mihin sijoitamme alttarin? Mitä teemme penkeille? Mitä urkuparvelle?

Voisiko kirkko olla remontin jälkeen entistä enemmän kirkko?

Risto Leppänen
kirkoherra

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *