Ristiveto

Eiköhän tilata kaikki burkinit

Suomalaiset ovat syystä hämmästelleet ranskalaista uimahousukiistaa. Musliminaisten uiminen pitkässä kokouima-asussa on julkisilla uimapaikoilla kielletty.

Aikanaan ranskalainen Brigitte Bardot levitti valkoisissa pikku-bikineissään seksikkään naiskauneuden ihannetta. Tänään pariisilainen virkavalta vahtii, etteivät musliminaiset käytä kadulla päähuivia. Paikallispoliisien joukko saartaa ja poistaa rannalta itkuiseksi hämmentyneen nuoren muslimi-naisen pitkässä uimahousupuvussaan. Mitä oikein on tapahtunut?

Kun parhaat mieskilpauimarit vetäisivät muutama vuosi sitten maailmankisoissa päälleen kokovartalon peittävät kumiuimapuvut, kiisteltiin siitä, saavatko he teknisesti liian suuren edun kilpakumppaneihin nähden. Puku ei liittynyt silloin uskontoon. Kisapöksyt yhtenäistettiin muista syistä.

Suomen uimahalleihin ilmestyi aikoinaan neljällä eri kielellä kieltoja pitkälahkeisten shortsien käytöstä altaassa – hygieniasyistä. Idea oli tulla uimaan ylipäätään puhtaassa uimapuvussa eikä valmiiksi hikisissä rantahousuissa. Kirjaimellinen suomalainen sisäisti tosin pilkulleen, että pitkissä housuissa ei parane altaaseen tulla.

Burkini-kiistan synty ei liity hygieniaan; pitkälahkeisenkin uimapuvun voi aina pestä. Kukaan ei voi määritellä, kuinka peittävä uimapuku pitää paikat puhtaana. Kiistan synty liittyy Ranskan maalla perustuslailliseen ongelmaan, joka juontaa juurensa jo vallankumouksen aikaan.

Kuningaskunnasta 1700-luvun lopulla tasavaltalaisiksi tulleet Ranskan kansalaiset halusi vapautta. Aiemmin lähinnä katolinen maa otti käyttöön Euroopassa poikkeuksellisen laicité- eli maallisuus-periaatteen. Periaatteen mukaan uskonto ei kuulu näkyvästi julkiseen elämänpiiriin. Tätä periaatetta kannattaa edelleen yli puolet ranskalaisista. Uskonnolliset uimapuvut eivät siis käy.

Maallisuusperiaatteesta on monikulttuurisessa ympäristössä tullut uskontojen vastaisuutta kärjistänyt aikapommi. Uskonnon arkinen ymmärtäminen tökkii. Maallisuusperiaate on vääntynyt ihmisten mielissä islamilaisia tapoja koskevaksi kieltolaiksi. Tavallisesta mustasta musliminaisen huivista kadulla on tullut ärsyttävä punainen vaate.

Nyt näyttää siltä, että muunkin naisen vartalon peittäminen on tasa-arvoajattelua vastaan. Vapaalla naisella ei voi olla huivia ja pitkiä lahkeita uimapuvussa – hänellä on parasta olla bikinit ja mitä pienemmät sitä vapaampi.

Suomessa on positiivinen uskonnonvapaus, joka ei rajoita pukeutumista. Meillä uidaan kesäisin ihan vapaina alasti oman saunan rannassa. Uimahallin vauhdikkaampaan menoon olen itse hankkinut puolipitkän lahkeellisen uimapuvun: Eipä tarvitse korjailla altaassa paikaltaan livenneitä uimapuvun osia säädyllisille paikoilleen.

Positiivisen uskonnonvapauden näkyväksi kannattamiseksi kuitenkin ehdotan, että hankitaan kaikki bikinien lisäksi burkinit, ellei muuten niin avantoa varten.

1 kommentti

  1. Kiitos positiivisesta kirjoituksesta. Tosiaan, täällä OIKEAA uskonnonvapautta harjoittavassa maassa Suomessa ei moista episodia voisi kuvitella.
    Pieni korjaus kuitenkin: Ranskassa on sallittua käyttää islamilaisia vaatteita, myös päähuivia ulkona julkisilla paikoilla. Ne on kielletty vain valtiollisissa laitoksissa, kuten kouluissa.
    Sen takia tämä burkini-skandaali oli täysin järjetön. Ranskan perustuslain tai muidenkaan lakien mukaan paikalliset pormestarit eivät voi säädellä ihmisten pukeutumista julkisilla paikoilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *