Ristiveto

Ei huutoäänestystä päiväkotipaikasta, kiitos.

Lähi-idän Bethlehem. Kaksi vuosituhatta sitten. Lapsi ja äiti. Isäpuoli. Kaukana kotoaan. Perhe etsii majapaikkaa ja lopulta löytää tallin, jossa majoittua.

Suomen tasavalta. Joulukuu 2019. Alle kaksi viikkoa jouluun jolloin juhlitaan tuon pienen lapsen syntymää ja suuri osa Suomea valmistautuu joulunviettoon. Mutta kaikilla ei ole joulumieli. Sosiaalisessa mediassa käy huutoäänestys siitä, pääsevätkö Itä-Syyriassa telttaleirillä tällä hetkellä asustavat lapset ja äidit kotiin.

Al-Holin leirillä itäisessä Syyriassa on yksitoista suomalaista naista ja heidän suomalaiset lapsensa. Suurin osa heistä on kantasuomalaisia ja suurin osa lapsista alle kouluikäisiä. Päiväkodissa heidän pitäisi olla, ei odottamassa epäinhimillisissä oloissa tietoa omasta tulevaisuudestaan. Jokainen päivä, jonka he viettävät leirillä, vie heitä kauemmaksi siitä todellisuudesta, joka meillä on Suomessa. Siitä todellisuudesta, jossa heidän pitäisi olla. Viettämässä sellaista lapsuutta, joka suomalaiselle lapselle kuuluu.

Jokainen ihmiselämä on erilainen emmekä tiedä, mikä on saanut nämä Syyriassa tällä hetkellä olevat suomalaiset lähtemään kauas kotoa. Lapset tätä päätöstä ainakaan eivät ole tehneet. Yhdestäkään lähteneestä aikuisestakaan en voi olla varma. Aiemmassa työssäni opin, että radikalisoitumiseen johtavat syyt ovat yksilöllisiä. Opin myös, että niihin voidaan etsiä ratkaisuja, kun niiden aika on. Olivat syyt sitten mitkä tahansa, heidän pitää saada palata takaisin. Sillä yksikään joka on radikalisoitunut sodan keskellä, ei pysty parantumaan ilman asianmukaista väliintuloa.

Suomen kansalaisina jokainen yli viisitoistavuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan ja hänet voidaan tuomita suomalaisessa oikeuslaitoksessa, jos hänet todetaan syylliseksi. Samoin sosiaaliviranomaiset voivat toteuttaa lasten huostaanotot kaikissa niissä tilanteissa, joissa se on tarpeellista. Lisäksi Suomessa on kokemusta ja osaamista sotatraumojen hoidosta. Traumojen hoidosta tässä nimittäin on vähintään yhtä paljon kysymys kuin deradikalisoinnista.

Piispa Teemu Laajasalo on ottanut tänään kantaa asiaan todeten, että ”Al-Holin kysymys on … moraalisesti yksinkertainen. Lapset ja äidit pitää auttaa leiriltä pois. Tavalla tai toisella. Mahdolliset lasten huostaanotot ja äitien rangaistukset pitää toteuttaa Suomessa.” Olen asiasta samaa mieltä. Suomalaisten oikeustajuun on aiemmin vahvasti kuulunut asianmukainen oikeudenkäynti ja kyseessä olevien ihmisten pitäminen syyttöminä, kunnes toisin todistetaan. Tällä hetkellä kuitenkin osa Suomen kansasta sekä heitä edustavista valtaapitävistä ovat valmiita estämään suomalaisten paluun järjestämällä oikeudenkäynnin sosiaalisessa mediassa. Ei tämä ole suomalaisuutta. Ei järjestetä huutoäänestystä siitä, pääsevätkö nämä suomalaislapset päiväkotiin.

Pastori Aaro Rytkönen, toiminnanjohtaja, Al Amana -keskus