Ristiveto

Demokratian ylistys

Merkillisen moni on puhunut vaikeudesta löytää itselle sopivaa puoluetta tai ehdokasta tulevissa vaaleissa. Mille puolueelle ja ehdokkaalle voin antaa ääneni? Iso tappio kaikille on se, jos tuo suurin puolue – nimittäin nukkuvien – kasvaa entisestään. Alustavien ennustusten mukaan niin on vaarassa käydä.

Tutkimukset tukevat myös käsitystä oman puolueen löytämisen vaikeudesta. Liikkuvia äänestäjiä on arvion mukaan yli miljoona.

Vallassa olevien tehtävä ei ole helppo. Monimutkaisen maailman monimutkaiset ongelmat odottavat ratkaisuja tai ainakin etenemistä oikeaan suuntaan. Lapsiperheet tarvitsevat reilusti tukea, muuten ei uskalleta tai jakseta synnyttää lapsia ja hoitaa heitä. Ikääntyneet tarvitsevat hoidon ja huolenpidon. Ilmastonmuutos kyseenalaistaa nykyisen elämäntavan monin kohdin – ainakin luontoa näännyttävän ja lämmittävän kulutuksen osalta. Miltä kuulostavat koulutuslupaukset näissä vaaleissa? Aika helppoa on keksiä rahalle käyttöä, mutta jostain yhteinen raha on myös kerättävä. Veroista? Lisävelkaa?

Yhteiskunnan vaikeuksista huolimatta nyt on aika puolustaa ja kehua demokraattista järjestelmää. On hienoa ja välttämätöntä, että saamme äänestää ja valita edustajamme eduskuntaan. On hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita laittamaan aikansa ja voimansa yhteisten asioiden hoitamiseen. Että on ihmisiä, jotka rakentavat yhteistä hyvää. Surkea yhteiskunta on sellainen, joka ei arvosta valitsemiaan päättäjiä ja vallankäyttäjiä. Tarvitsemme näihin tehtäviin kyvykkäitä ja arvostelukykyisiä ihmisiä. Äänestäjien tehtävä on löytää heidät. Voidaan ajatella, että nukkuvien äänestäjien äänet menevät juuri niille, joille he ääniään vähiten haluaisivat antaa.

Kansallisteatterissa ensi-iltansa on vastikään saanut näytelmä Yhdestoista hetki, jota mainostetaan varieteena rahasta, vallasta ja demokratiasta. Näytelmä maalaa kuvan yhteiskunnasta, jossa demokratia on menettämässä otettaan ja pimeämmät voimat valtaavat tilaa. Ohjaaja toteaa, että demokratia on ainoa, joka pitää rahan ja vallan riittävästi erillään. Ilman demokratiaa ne ovat sama asia. Demokratia ei näytä aina toimivan riittävän nopeasti tai tehokkaasti, mutta vallankäytön suhteen se on edelleen parasta mitä meillä on.

Tapani Rantala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *