Ristiveto

Arvojen yhteentörmäys

Harvoin käyn eduskunnan sivuilta lukemassa, mitä tietty kansanedustaja todella puheessaan sanoi. Usein luotan median tiivistykseen asiasta. Tällä viikolla Lauran Huhtasaaren (ps.) puheenvuoro vihapuheesta ylitti uutiskynnyksen. Samalla se nosti mielenkiintoani niin, että halusin tietää sanasta sanaan, mitä hän todella sanoi. Hän tuomitsi puheessaan ”terroristien vihapuheen suomalaisia kohtaan ja länsimaisia arvoja kohtaan”. Hän pelkäsi tilannetta, jossa ”laajamittainen muslimien maahanmuutto johtaa muslimien eriytymiseen isäntäyhteiskunnasta ja muslimiväestön kasautumiseen omille alueilleen, joissa vallitsevat islamilaiset arvot.”

Jäin miettimään, mitä ovat nuo länsimaiset arvot, joihin vihapuhe kohdistuu ja mitä ovat ne islamilaiset arvot, joihin kansanedustaja viittaa. Asun maassa, jossa vallitsevat islamilaiset arvot. Omanin sulttaanikunnan kansalaisista lähes 100% on muslimeita ja maan perustuslain toinen pykälä toteaa: ”valtion uskonto on islam ja islamilainen sharia-laki on pohjana lainsäädännölle”. Olen täällä saanut pohtia näitä islamilaisia arvoja, jotka näyttävät tulevan keskustelun kohteeksi myös Suomessa.

Tämän muslimimaan perustuslaissa poliittisten periaatteiden kohdalla sanotaan, että maa haluaa säilyttää ystävälliset suhteet kaikkien valtioiden kanssa. Tätä varten maiden keskinäinen arvostus ja yhteiset intressit ovat tärkeitä. Maan johdon tarkoituksena on toimia rauhan ja turvallisuuden hyväksi ja tämä koskee kaikkia valtioita ja kansoja. Kaikkien kansojen mainitseminen tässä on erityisen tärkeää huomata, sillä tässä maassa asuu ihmisiä useista eri maista. Maahanmuuttajia on lähes puolet maassa asuvista. Valtion perustuslaki haluaa turvata rauhan ja vakauden myös maan sisällä kaikkien täällä asuvien kesken. Arvostan ja kunnioitan tätä perusperiaatetta, jonka lasken toimintaa ohjaavaksi arvoksi poliittisten päättäjien tasolla.

Sosiaalisten periaatteiden kohdalla todetaan taas muun muassa että oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja tasa-arvoiset mahdollisuudet kaikkien omanilaisten kesken ovat yhteiskunnan pääpilareita. Kansalaisten julkisissa oikeuksissa taas todetaan, että oman uskonnon harjoittaminen on sallittua. Kristilliset kirkot täyttyvät viikko toisensa jälkeen ihmisistä meidän kokoontuessa jumalanpalveluksiin. Maan hallitsija haluaa varmistaa, että kristityt saavat harjoittaa uskontoaan rauhassa. Jälleen – erittäin kunnioitettavia arvoja ja sellaisia, jotka suomalaisessa keskustelussa laskettaisiin ”länsimaisiksi arvoiksi”.

Länsimaisista arvoista puhuminen ei myöskään ole mahdollista, jossei mainita demokratiaa. Mutta demokratiakaan ole muslimeille uusi tai vieras asia. Koraanissa todetaan, että ihmisten velvollisuutena on käyttää ääntään ja valita itselleen sopivin henkilö johtamaan heitä.

On totta, että demokratia ei toteudu kaikissa maissa tavalla, joka meistä vastaisi ”oikeaa” demokratiaa. Mutta näitä maita on ympäri maailmaa ja ne voivat olla yhtälailla muslimi- tai kristittyjohtoisia maita. Joten tämänkään suhteen ei voida sanoa, että islamin ja Länsi-Euroopan arvot sinällään eroaisivat toisistaan.

Demokratia, uskonnonvapaus, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja rauhanturvaaminen kuulostavat asioilta, joita kansanedustaja haluaa eduskunnassa pitämässään puheessa suojella. Ne kuulostavat samalla niiltä arvoilta, joiden varaan myös muslimienemmistöinen yhteiskunta voi pohjautua.

Miten tätä sitten pitäisi tulkita? On totta, että on muslimeita, jotka loukkaavat länsimaissa korkealle arvostamiamme arvoja. Samalla he loukkaavat islamilaisia arvoja. Samoin kuin on kristittyjä, jotka eivät toimi kristittyjen arvojen mukaan. Yksi kristillisen kirkon peruspilareista kuuluu: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niinkuin itseäsi”. Ei tämä niin helppoa ole ja ei ole yksi tai kaksi kertaa kun joku kristityksi itseään kutsuva lipeää tästä perusarvosta.

Ei siis anneta yksilöiden määritellä länsimaisia, kristillisiä sen enempää kuin islamilaisiakaan arvoja. En nimittäin usko, että arvojen törmäys tapahtuu uskontojen välillä. Törmäyksen tapahtuvat aivan muiden jakolinjojen mukaan. Uskonnot voivat sen sijaan toimia yhdessä törmäyksen estämiseksi. Provokaatioista välittämättä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *