Ristiveto

Älä pelkää huomista, Jumala on jo siellä

Tällä viikolla moni elämänvaihe taittuu päätökseen, kun peruskoulut ja toisen asteen opinnot tulevat valmiiksi. Ylpeät sukulaiset tuovat ruusuja ja kyselevät todistuksen ja tulevaisuudensuunnitelmien perään. Oli aika ahdistavaa itse lakki päässä hymistellä näihin kysymyksiin. Tuntui, että kaikki kaverit tiesivät mitä haluavat ja minä ainoana olin vailla suuntaa.

En tiennyt elämästä tai maailmasta juuri mitään. Olin raakile, poikanen. Lukiossa puhuttiin, että pitää hakea vähintään kolmea opiskelupaikkaa, muuten ei saa työmarkkinatukea. Kukaan ei tosin kertonut mitä työmarkkinatuki on tai miten sitä haetaan. Paine tehdä jotakin oli kova, mutta tuki kasvuun aika ohut.

En tiedä, tuntevatko nykyiset ylioppilaat itsensä valmiimmaksi elämään, kuin minä aikanani. Suurin osa vaikuttaa paljon ylioppilas- itseäni kypsemmiltä.

Siinä parissakymmenessä vuodessa, joka on kulunut omasta ylioppilaskeväästäni, maailma on muuttunut paljon. Vaatimukset opiskelijoille ovat vain koventuneet ja taloudellinen tuki ohentunut. Jo silloin opintotukikuukausien, tulorajojen ja itsenäisen opiskelun maastoissa oli välillä tuskaista rämpiä. En osaa edes kuvitella paineita, joita tämän päivän opiskelijat kohtaavat.

Jälkikäteen katsottuna omalla polullani on helppo nähdä johdatusta. Päädyin viettämään kolme välivuotta, jotka kaikki olivat omalla tavallaan käyttökelpoisia. Hain moneen paikkaan opiskelemaan, totesin nopeasti ettei matematiikka ollut lajini ja yhtä nopeasti totesin että teologia on. Yliopisto-opintoihini meni niihinkin enemmän aikaa kuin mitä suositukset sanovat. Oma polkuni ammattiin oli mutkainen, mutta rikas ja kehittävä.

Jos nuoren ihmisen kaikki aika menee pakollisiin asioihin, pänttäämiseen ja toimeentulosta huolehtimiseen, missä välissä hän kasvaa aikuiseksi? Milloin hänellä on aikaa ajatella ja kokea, löytää viisautta, levätä? Yltiöpäinen tehokkuuden ja maksimoinnin ajatus on hiipinyt kaikille elämän osa-alueille. Nopeus ja klikkiotsikot ovat syvän ajattelun kuolema. Todellinen tieto on hidasta ja vaatii paljon sanoja.

Sinikka Pietilä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *