Ristiveto

Äitiys on huolenpitoa ja pyyteetöntä rakkautta, mutta myös paljon muuta

Tänään on äitienpäivä. Monien äitienpäivä alkaa vuoteeseen tuodulla aamiaisella ja lasten itse tehdyillä korteilla ja askarteluilla. Edesmenneitä äitejä ja isoäitejä käydään muistelemassa haudoilla. Kaikilla meillä on äiti, ja suhde äitiin on erityinen, joten äitienpäivä tuskin jättää ketään kylmäksi.

Äitienpäivää on Suomessa vietetty vuodesta 1918 ja viralliseksi liputuspäiväksi se vahvistettiin vuonna 1947. Äitienpäivää alettiin alun perin viettää Yhdysvalloissa, jotta äitien rooli lasten kasvatuksessa ja kansakunnan teollistumisessa huomioitaisiin paremmin. Vaikka äitiys on muuttunut vuosien saatossa ja on eri kulttuureissa erilaista, siinä on kuitenkin perimältään kyse jostain ajattomasta ja yleismaailmallisesta. Onhan äitiys eläinkunnassakin jälkeläisten selviytymisen elinehto.    

Jumalasta puhutaan usein isänä. Taivaan isä. Isä meidän. Mietin äidin roolia raamatussa. Ensimmäisenä mieleen tulee Maria, Jeesuksen äiti. Jumala lupaa toimia elämässämme kuin äiti, joka ei unohda lastaan. Niin kuin äiti lohduttaa lastaan, niin minä lohdutan teitä, Raamatussa sanotaan. Tai niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan, niin minäkin olen monesti halunnut koota lapseni. Äitiydestä puhutaan, kun halutaan kuvata huolenpitoa ja pyyteetöntä rakkautta. Mutta äiti on lapselle myös paljon muuta. Äiti on opettaja, turva, mahdollistaja ja roolimalli.

Äitienpäivänä on tärkeää muistaa, että meistä kaikki eivät voi tulla äideiksi. Monelle äitiys on se kaikkein hartain toive, eikä se silti toteudu. Siksi äitienpäivä on monelle myös kipeä päivä.   

Äitiys on täynnä tunteita – kaikenlaisia tunteita. Äitiys on täynnä odotuksia – niin paljon, että välillä niiden alle on uupua. Äitiys on täynnä huolta – aiheellista ja aiheetonta. Äitiys on täynnä virheitä – omia virheitä, joita on opittava sietämään ja hyväksyttävä, että se riittää, että tekee parhaansa. Äitiys on täynnä rakkautta – ääretöntä rakkautta.

Anna Lintunen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *