Makuseutu

Plantui smart garden ihastuttaa ikkunalla.

Yrttejä älypuutarhasta

On älypuhelimia, älykelloja, älyautoja ja älykoteja, mutta miltä kuulostaisi älypuutarha? Turkulainen Plantui on kehittänyt Smart Garden -älypuutarhan, jonka ideana on, että kuka tahansa voi kasvattaa omat yrttinsä ja salaattinsa kotona.

Plantui Smart Garden ihastuttaa ikkunalla. Kuva: Emmi Harju

Keväällä on minusta ihana upottaa sormet multaan ja odottaa kasvun ihmettä. Mutta joskus minulta unohtuu kastelu tai kasvupaikka ei olekaan suotuisa ja sitten satoa ei tulekaan. Viime kesänä markkinoille tulleen älypuutarhan kanssa salaattien ja yrttien kasvatuksen pitäisi onnistua keneltä vain, sillä tietokoneohjattu kasvatusprosessi ohjaa kastelua ja säätää valon kasvuvaiheen mukaan. Laite jopa kertoo, kun vettä pitää lisätä. Aikaisempaa kasvatuskokemusta tai viherpeukaloa ei siis tarvita.

Tapasin Plantuin perustajaosakas Timo Hännisen syksyllä ruoka-alan seminaarissa ja hän kertoi, että Plantuin mottona on, että jokainen ansaitsee puutarhan. Plantuilla uskotaan, että tulevaisuudessa ihmiset kasvattavat ruokansa yhä enemmän itse myös suurkaupungeissa ja kasvatus siirtyy kasvihuoneista koteihin. Hännisen mukaan Plantui tähtääkin maailman suurkaupunkeihin ja nopeaan kansainvälistymiseen.

Älypuutarhassa tuo vaikka orvokit
Älypuutarhan sadosta voi nauttia läpivuoden. Kuva: Emmi Harju.

Plantuin liiketoimintamalli perustuu älypuutarhan lisäksi siemenkapseleihin, joista kasvit kasvatetaan. Kasvikapselit asetetaan laitteeseen ja lisätään vesi sekä lannoite. Erilaisia siemeniä löytyy lähes 30 laatua. Tarjolla on yrttejä, salaatteja sekä syötäviä kukkia, esimerkiksi basilikaa, korianteria, orvokkeja ja monia aasialaisia ruokakasveja.

Olen seurannut mielenkiinnolla Plantuin kehittymistä ja viime syksyn jälkeen yrityksessä on tapahtunut monenlaista. Plantui on tehnyt nimeään tunnetuksi kotimaassa ja nyt älypuutarhaa saa jo suurista tavarataloista. Huhtikuun lopussa Plantui valittiin myös Varsinais-Suomen Kasvupolun voittajaksi. Uusia tuotteitakin on kuulemma tämän vuoden aikana tulossa.
Jään uteliaana odottamaan!

Kevätterkuin,
Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *