Maailmanparantajat

Kokeilimme itse valmistaa muovia. Kuva: Anna Alander.

Tulevaisuus on täällä – nyt voit syödä muovipakkaukset

Maailma on hukkumassa muoviin! Vuosittain maailmassa tuotetaan yli 300 miljoonaa tonnia muoviroskaa, joka saastuttaa ympäristöämme ja jonka hajoamisaika on monia kymmeniä vuosia. Tällä hetkellä muovista kierrätetään vain noin 14 %. Mitä, jos jokainen meistä voisi toimia muovin kierrättäjänä syömällä omat muovipakkauksena?

Notpla on kehittänyt biomuovin, joka valmistetaan merilevästä ja muista kasveista. Tästä biomuovista valmistetaan kapseleita, joihin voidaan säilöä nestemäisiä tuotteita, esimerkiksi urheilujuomia ja salaatinkastikkeita. Kapselit ovat täysin biohajoavia ja ne voi halutessaan myös syödä. Kapselit ovat päässeet kokeiluun vuonna 2019 Lontoon maratonissa, jonka ansiosta pystyttiin huomattavasti vähentämään muovipulloista ja -kupeista aiheutuvaa roskaa.

Ajatus syötävistä pakkauksista on ollut esillä tiedeyhteisössä jo jonkin aikaa. Useimmat tutkijat uskovat, että luonnolliset ja vahvat polymeerit, joita esiintyy kasveissa, voitaisiin käyttää hyödyksi muovin tavoin. Nämä polymeerit olisivat ideaalitapauksessa hiilihydraattien ja proteiininen seoksia, jotka olisivat täysin syötäviä ja niitä löytyisi luonnostaan kasveista. Näitä polymeeriseoksia voitaisiin muotoilla muovin tavoin halutun kaltaiseksi käyttämällä 3D-tulostinta, ja niitä voitaisiin käyttää suojapakkauksina ehkäisemään ruuan pilaantumista tai vaikkapa haarukkana.

Syötävä muovi valmistetaan luonnollisista aineista, joita on muun muassa maidon proteiini kaseiini ja tärkkelys. Maitoproteiinista valmistetut pakkaukset eivät maistu juuri millekään, mutta niihin on mahdollista lisätä makuaineita, vitamiineja tai muita ravintoaineita maun tuomiseksi. Syötävät pakkaukset voivat myös lisätä tuotteen ravintoarvoa. Yleisimmät syötävän muovin käyttökohteet ovat pakkausmateriaalit ja ruokailuvälineet.

“Mikäli syötävät muovipakkaukset joutuisivat mereen, ne hajoaisivat sielläkin nopeasti, eivätkä aiheuttaisi haittaa mereneliöille, vaikka ne söisivät pakkauksen.”

Syötävillä muoveilla on samoja ominaisuuksia kuin muillakin muoveilla. Tärkein ominaisuus on ruoan pilaantumisen estäminen. On todettu, että maitoproteiinista valmistettu pakkaus kestää ja suojaa hapelta paremmin tavalliseen muoviin verrattuna. Koska syötävä muovi on valmistettu luonnollisista aineista, on se biohajoavaa. Tällaiset muovit hajoavat siis luontoon nopeammin kuin tavalliset muovit. Mikäli syötävät muovipakkaukset joutuisivat mereen, ne hajoaisivat sielläkin nopeasti, eivätkä aiheuttaisi haittaa mereneliöille, vaikka ne söisivät pakkauksen.

Voit kokeilla valmistaa syötävää muovia itse tällä reseptillä. Syötävän muovin kohdalla on kuitenkin muistettava, että syötävä pakkaus on elintarvike, joka tarvitsee ympärilleen pakkauksen. Se sopii siis mainiosti esimerkiksi juoksutapahtumaan, mutta muuten syötävänkin pakkauksen ympärille tarvitaan varsinainen kääre.

Blogiteksti on kirjoitettu keväällä 2021 osana ympäristöviestinnän kurssia. Blogitekstin aihe on saaut Bio-Plastics Europe -hankkeelta. Hankkeen tarkoituksena on etsiä ratkaisuja biomuoveihin ja tutkia, kuinka niitä voitaisiin valmistaa ja uudelleenkäyttää. Hankkeessa myös tutkitaan biomuovien turvallisuutta ympäristölle ja yhteiskunnalle.

Alander Anna, Kontturi Nelli, Malinen Jari-Pekka, Paavola Satu ja Silvennoinen Sonja
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat, Turun AMK

Marketta Virta
Hankeasiantuntija, Turun AMK

Lähteet:

Fox News
Chemical & Engineering News
Our World In Data