Maailmanparantajat

Sähköpyörä, jota ihminen polkee

Kuva: Unsplash

Sähköpyöräily: kannattavaa vai vain hetken huumaa?

Sähköpyörät ovat viime vuosien saatossa ilmaantuneet Turun katukuvaan. Ne ovat helppo ja ympäristöystävällinen kulkutapa, sillä ne ovat päästöttömiä ja siten hiilineutraali kulkuväline. Ympäristöystävällisyytensä lisäksi sähköpyörät ovat loistava liikkumisvaihtoehto ilman suurempaa fyysistä rasitusta.

Mitä sähköpyörät sitten oikein ovat? Yleisesti sähköpyöriksi luokitellaan sähköavusteiset polkupyörät, joiden sähkömoottori kiihtyy maksimissaan 25 kilometrin tuntivauhtiin. Sähköpyörillä pääsee toki lujempaakin, mutta sähkömoottori ei avusta pyöräilijää enää suuremmissa nopeuksissa. Eri sähköpyörien väleillä voi kuitenkin olla suuriakin eroja, ja niiden ominaisuudet sekä toimintaperiaatteet riippuvat valmistajasta ja pyörän mallista. Useimmiten sähköpyörissä kuitenkin sähkömoottorin avustusta voi säätää itselleen sopivaksi tai vaikka liikkua täysin moottoriavusteisena.

Sähköpyörien suurimmat haasteet ovat niiden korkea hinta ja akunkesto. Markkinoilla olevien sähköpyörien hinta liikkuu noin 1000–4000 euron välillä. Hinnalla on merkittävät vaikutus pyörän ominaisuuksiin, kuten akunkestoon, moottorin tehokkuuteen ja ajomukavuuteen. Korkea hinta näkyy myös selkeästi käyttäjäprofiilissa. Sähköpyörien käyttäjät ovat keskimäärin yli 40-vuotiaita, hyvin toimeentulevia ja korkeasti koulutettuja. Muita sähköpyörään liittyviä haasteita ovat niiden turvallinen säilytys ja lataaminen. Korkean hintansa vuoksi ne ovat haluttuja varkaiden keskuudessa, joten pelkkä tavallinen lukko ei ole takuu siitä, että sähköpyörä pysyy tallella.

Pyöräily Turussa

Pyöräilyn suosio on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Syitä pyöräilyn yleistymiselle on monia: esimerkiksi ympäristötekijät ja maailmanlaajuinen pandemia ovat saaneet ihmiset pyöräilemään entistä enemmän. Myös sähköpyörien yleistymisellä kuitenkin katsotaan olevan tähän jonkin verran vaikutusta. Sähköpyörien ansiosta pidempien matkojen ja mäkisten maastojen läpi pyöräily on mahdollista ilman suurempaa fyysistä kuormitusta. Siksi sähköpyörä onkin siis oiva vaihtoehto autoilun korvaamiselle?

Vuonna 2019 tehdyn Turun pyöräilybarometrin mukaan Turun asukkaista 89 %:lla on ainakin yksi käytössä oleva polkupyörä ja tutkimuksen mukaan melkein kaksi kolmasosaa aikuisista pyöräilee kesäisin vähintään kerran viikossa.

Turussa noin 90 % asukkaista asuu puolen tunnin pyöräilymatkan päässä Kauppatorista. Sähköpyörällä tämän matkan voisi mahdollisesti tehdä vielä nopeammin hikoilematta suuremmin ennen työ- tai koulupäivän alkamista. Sähköpyöräily voisi siis olla yksi parhaista keinoista vähentää autoilua kaupunkialueiden läheisyydessä. Vaikka pyöräily ei voi kokonaan korvata autoja, voisi sähköpyörillä tehdä kätevästi muutaman kilometrin mittaiset siirtymät ja liikkua sujuvammin keskustan alueen liikenteen joukossa.

Sähköpyörien latausjärjestelmät Turussa

Turussa on tehty suhteellisen paljon kokeiluja ja selvityksiä sähköpyörien latausjärjestelmien kannattavuudesta ja tarpeesta. Esimerkiksi kesällä 2021 kokeilussa oli sähköpyörien akkujen latauskaapit Hansakorttelissa, pääkirjastossa ja linja-autoasemalla. Tämän lisäksi turvallisen pyöräpysäköinnin palveluja kokeiltiin Hansakorttelin parkkitiloissa ja Kupittaan tiedepuiston ICT- talon sisäpihalla olleessa pysäköintikontissa. Vaikka kokeiluiden käyttäjämäärät jäivät toivottuja vähäisemmiksi, saatiin sillä tärkeää dataa ja kehitysehdotuksia tulevaisuutta varten. Osasyy kokeilun pienille käyttäjämäärille oli kuitenkin hankkeen heikko viestintä.

Sähköpyörien latausjärjestelmien kehittyessä ja sähköpyörien yleistyessä voidaan olettaa kysynnän kasvavan, mutta tällä hetkellä tarve latauspisteille on kuitenkin vähäistä Turussa järjestettyjen kokeilujen perusteella.

Sähköpyöräilyssä on paljon potentiaalia tulevaisuuden liikkumismuotona, mutta pyörien korkea hinta ja rajalliset säilytys- ja latausmahdollisuudet kuitenkin rajoittavat niiden yleistymistä. Alan teknologian kehittyessä ja uuden teknologian helpomman saatavuuden vuoksi voi lähivuosina sähköpyörille olla huomattavasti nykyistä enemmän kysyntää.

Blogitekstin ovat kirjoittaneet Turun ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat osana ympäristöviestinnän kurssia keväällä 2022. Blogitekstin aihe on saatu KAEV-hankkeelta (Kestävä alueellinen energiantuotanto ja -varastointi), jonka tehtävänä on kehittää ratkaisuja uusiutuvan energian ja energiavarastojen laajamittaisempaan ja älykkäämpään hyödyntämiseen pientalovaltaisilla asuinalueilla yhteiskäytön avulla.

Justus Kokko, Mia Pylkkänen, Pauliina Lehtinen, Eveliina Korteniemi
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat, Turun AMK

Lähteet:

Turku: Turku testaa ratkaisuja sujuvaan ja turvalliseen pyöräpysäköintiin
Turku: pyöräpysäköinti
Turku: seurantaa ja lisäpalveluita sisältävä pyöräpysäköinti
Turun tiedepuisto: Pysäköi pyörä turvallisesti konttiin
Turku: Turvallinen ja lisäpalveluita sisältävä pyöräpysäköinti
Turku: pyöräilybarometri 2019
Turku: pyöräilybarometri 2016
UKK-insituutti: Sähköpyöräily
Turku AMK: KAEV-hanke