Maailmanparantajat

Ympäristöystävällinen rakentaminen vaatii kompromisseja

Rauli Lautkankare
Joutsenmerkitty kesämökki sijaitsee Lokalahdella Kuva: Rauli Lautkankare

Uudenkaupungin Lokalahdelle valmistuu loppukesästä Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty vapaa-ajan asunto. Turkulainen Rauli Lautkankare rakentaa yhdessä appensa kanssa ympärivuotiseen käyttöön soveltuvaa mökkiä, jossa on pyritty ottamaan huomioon paitsi hyvä sisäilma myös ympäristöystävälliset rakennusmateriaalit.

Lautkankare työskentelee rakennustekniikan lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa ja haluaa kehittää rakentamista terveellisempään ja ekologisempaan suuntaa, sekä oppia samalla itse lisää. Silti jopa aiheeseen perehtyneelle ekologinen rakentaminen voi olla haasteellista eikä kompromisseiltakaan aina täysin vältytä.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki ottaa ympäristön huomioon usealta kannalta. Siinä missä ekologinen rakentaminen korostaa luonnonmukaisuutta, Joutsenmerkin kriteerit koskevat muun muassa energiatehokkuutta ja materiaalien sisältämien haitallisten aineiden rajoittamista.

Varsinkin vapaa-ajan asunnolle energiavaatimukset ovat varsin tiukat. Lautkankare olisi mieluusti rakentanut mökkinsä hirrestä, mutta vaaditun b-luokan energiatason saavuttamiseksi paksuinkin hirsi olisi vaatinut paljon eristettä ja kustannukset olisivat nousseet huomattavan korkeiksi. Myös ilmanvaihtoa varten oli asennettava ilmanvaihtokone hyvällä lämmön talteenotolla, luonnonmukaisen painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan.

Rauli Lautkankare esittelee Joutsenmerkittyjä kohteita Pohjoismaissa
Rauli Lautkankare esittelee Joutsenmerkittyjä kohteita Pohjoismaissa Kuva: Katja Kontturi / Turun AMK

Sopivien materiaalien löytäminen sekä niiden soveltuvuuden varmistaminen on vaatinut paljon työtä. Suomen tiukat palomääräykset aiheuttavat sen, että esimerkiksi tällä hetkellä markkinoilla olevassa ekovillassa käytetään palonestoaineita, joita Joutsenmerkki ei hyväksy. Tämän takia  Lautkankare joutui valitsemaan eristemateriaaliksi muovin ja mineraalivillan, joka saattaa johtaa kuivempaan sisäilmaan varsinkin talvella. Tuotekehitystä rajoitettujen palonestoestoaineiden poistamiseksi kuitenkin tehdään ja myös palomääräyksien soveltuvuutta tarkastetaan parhaillaan.

Joutsenmerkkiorganisaatio on kokoamassa tietopankkia ympäristöystävälliseen rakentamiseen soveltuvista materiaaleista, mutta toistaiseksi haastetta on riittänyt. Yrityksissä vastaanotto on kuitenkin ollut positiivista ja selvitystyötä on tehty jopa mielellään, sillä asiakkaiden mielenkiinto ympäristöystävällisiä materiaaleja kohtaan on lisääntynyt.

Kiinnostus ympäristöystävälliseen rakentamiseen on selvästi kasvussa. Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti valmistuu Hyvinkäälle elokuussa 2017. Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo valmistui Järvenpään Mestariasuntojen rakentamana Järvenpäähän tammikuussa 2016. Lisäksi uusia rakennussuunnitelmia on ainakin NCC:llä.

Lisää materiaalien valinnasta ja Raulin rakentamisprojektista voi lukea Raulin omasta Joutsenmökki-blogista.

Blogiteksti on kirjoitettu osana kansainvälistä NonHazCity hanketta, joka selvittää kemikaalikuorman vähentämistä kaupunkiympäristössä. Lisää hankkeesta ja sen tavoitteista voi lukea täältä.

Katja Kontturi työskentelee opiskelija-assistenttina Turun ammattikorkeakoulun NonHazCity työryhmässä ja kirjoittaa opinnäytetyötään haitallisten aineiden vähentämisestä.

Katariina Kiviluoto työskentelee hankeasiantuntijana Turun ammattikorkeakoulussa.