Maailmanparantajat

Pyöriäisrintamalla tapahtuu

Tervetuloa seuraamaan uutta blogiamme, toivottavasti viihdytte! Aloitan lyhyellä tietoiskulla lempiaiheestani, nimittäin Itämeren ainoasta valaslajista, pyöriäisestä.

Pyöriäinen on kooltaan pieni, alle kahden metrin mittainen ja noin 50–60 kg painoinen, ja se on lukumäärältään pohjoisen ja läntisen Euroopan rannikkovesien yleisin ja runsain valaslaji. Uskokaa tai älkää, näitä vekkuleita rasvapalleroita löytyy vielä myös Itämereltä ja jopa meidänkin vesiltämme. Mutta ei niitä täällä enää kovin montaa ole. Vajaa sata vuotta sitten niitä nähtiin vielä yleisesti koko rannikkoalueellamme, mutta 1900-luvun puolessa välissä tapahtuneen kannanromahduksen jälkeen näköhavainnot ovat olleet vain harvojen herkkua ja varmoja havaintoja tehdäänkin enää vain muutamia vuosittain. Itämeren pääaltaan kannan kooksi kesällä lisääntymisaikana arvioidaan viimeisen tutkimustiedon mukaan vain noin 500 eläintä. Suomessa satunnaisten näköhavaintojen lisäksi pyöriäisiä on havaittu niiden kaikuluotausääniä tallentavilla seurantalaitteilla lounaisella avomerialueella kylmän veden aikana. Eli silmät tarkkana siellä ruotsinlaivan kannella sitten!

Tältä ne näyttäisivät, jos niitä olisi katseltavaksi asti. Nämä yksilöt on kuvattu Tanskassa Beltinmerellä, jossa pyöriäisiä on huomattavasti runsaammin kuin Itämeren pääaltaalla. ©Jeppe Dahlgaard Balle.

Viime syksynä Itämeren äärimmäisen uhanalaisen pyöriäiskannan suojelu nytkähteli kovan työn ansiosta pieniä, mutta tärkeitä askeleita eteenpäin. Ympäristöministeriön asettama laaja-alainen työryhmä sai hyvässä hengessä valmiiksi päivitetyn suunnitelman toimenpiteistä, joilla Itämeren pyöriäisten suojelua voidaan edistää Suomessa. Suunnitelman ja tuoreinta tietoa pyöriäisen nykytilanteesta pääsee lukemaan täältä, ja ruotsiksi täältä. Syyskuun alussa valtioiden välisen ASCOBANS-sopimuksen osapuolet kokoontuivat Helsingissä ja hyväksyivät useita uusia päätöslauselmia, joiden tarkoituksena on parantaa sopimusalueen pienten valaiden elinmahdollisuuksia. Mukana oli myös Itämeren pyöriäisen uusi suojelusuunnitelma, ns. Jastarnia-suunnitelma.

Parhaat uutiset pyöriäisille ja pyöriäisväelle tulivat (kuinka ollakaan) Ruotsin suunnasta ja vieläpä sopivasti juuri joulun alla. Ruotsin hallitus päätti neljän uuden Natura 2000 -suojelualueen perustamista pyöriäistä varten. Kooltaan nämä uudet alueet ovat massiivisia, yhteensä noin 1,3 miljoonaa hehtaaria! Suurin, kooltaan huikeat miljoona hehtaaria, on rajattu suoraan Itämeren laajuisen kartoituksemme tuloksien perusteella Gotlannin eteläpuolisille avomerimatalikoille, eli juuri Itämeren pyöriäisten todennäköisesti tärkeimmälle lisääntymisaikaiselle elinalueelle. Heja Sverige!

Tästä on hyvä jatkaa. Akustinen seuranta on taas käynnistetty Suomenkin vesillä. Kävimme lokakuussa asentamassa pyöriäisen kaikuluotausääniä automaattisesti tallentavia seurantalaitteita lounaiselle avomerialueelle Länsi-Suomen merivartioston ulkovartiolaiva Tursaan ja sen miehistön ammattitaitoisella avustuksella ja seuraava huoltokierros laitteille on suunniteltu helmikuun lopulle. Toivokaahan tekin meille hyviä ja tasaisia työskentelykelejä ja mahdollisimman paljon uusia pyöriäishavaintoja. Kerron sitten myöhemmin miten näille toiveille kävi..

Olli Loisa

Kirjoittaja kuuntelee valaiden ääniä ja yrittää myös päästä katselemaan niitä muutamia kertoja vuodessa. Toistaiseksi jälkimmäinen on ollut mahdollista vain ulkomailla..