Maailmanparantajat

Kuva virtuaalisesta MyTechistä /Jarmo Tanskanen Visuon

MyTech-ohjelman digiloikka

Oletko kuullut MyTech-ohjelmasta? MyTech-ohjelma on Teknologiateollisuus ry:n ylläpitämä konsepti, jonka päätavoitteena on tutustuttaa yläkoulun ja toisen asteen oppilaat matemaattis-luonnontieteelliseen ja teknologiseen osaamiseen ja innostaa heitä valitsemaan teknologia-ala. Ohjelmaan kuuluu toiminnallinen opintokäynti teknologiayritykseen ja korkeakouluun.

Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalous 2.0 -oppimisympäristö on mukana MyTech-ohjelmassa tutustuttamassa nuoria kiertotalouteen ja ilmastonmuutokseen. Haasteena on kuitenkin ollut, että kaukana korkeakouluista sijaitsevien koulujen on ollut hankala osallistua MyTecheihin pitkän matkan takia. Koronapandemian vauhdittamana MyTech-ohjelmalle luotiin kesällä 2020 virtuaalinen ympäristö, jossa kuvia ja tekstejä liitettiin 360 asteen alustalle. Nyt materiaali on julkaistu koulujen käyttöön.

Kiertotalous 2.0 -oppimisympäristön opiskelijat Kaisa Ahonen, Saara Ahtaanluoma ja Ella Rasimus suunnittelivat kiertotalous ja ilmastonmuutos -teemaisen sisällön. Tamperelaisen Visuonin Jarmo Tanskanen otti 360 asteen kuvat, joihin Teknologiateollisuus ry:n Samuli Mannonen kokosi opiskelijoiden laatiman sisällön.

Kahden tunnin vierailu puoleen tuntiin

Virtuaalisen MyTechin materiaalien suunnittelu oli antoisaa mutta haastavaa. Meillä opiskelijoilla ei ollut aikaisempaa kokemusta 360 asteen virtuaalisen ympäristön suunnittelusta eikä valmista mallia ollut saatavilla. Perinteiset MyTech-vierailut ovat kestäneet kaksi tuntia, mutta virtuaalisessa MyTechissä laaja aihe piti saada puristettua noin puolen tunnin mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Aiheen tiivistäminen oli yllättävän vaikeaa ja aikaa vievää, koska halusimme tehdä materiaalista kattavan ja mukaansa tempaavan paketin.

MyTecheissä keskeinen asia on myös ollut se, että korkeakouluopiskelijat vetävät yläkoulun ja toisen asteen oppilaille vuorovaikutteisen vierailukerran. Halusimme saada tätä tunnelmaa myös virtuaaliseen MyTechiin. Lisäsimme virtuaalialustalle esimerkiksi eritaustaisten opiskelijoiden opintopolkutarinoita, koska ne ovat herättäneet paljon kiinnostusta myös perinteisillä vierailukerroilla.

Olemme iloisia, että virtuaalinen MyTech onnistui hyvin ja että nyt kaikilla yläkouluilla ja toisen asteen oppilaitoksilla on mahdollisuus tutustua tekniikan alaan ja korkeakouluumme huolimatta välimatkasta. Olemme tyytyväisiä, että saimme todella hyvän materiaalin kasaan, koska työskentelimme ahkerasti sen eteen.

Lähde virtuaaliselle MyTech-vierailulle!

Kaisa Ahonen ja Saara Ahtaanluoma
Kiertotalous 2.0 -projektioppimisympäristön opiskelijat