Maailmanparantajat

Kohti ekologisempaa elämäntapaa Skanssissa

Turun AMK:n opiskelijat järjestivät työpajoja Skanssin tapahtumaviikoille 13 ja 16, joiden teemana oli ekologisuus. Kauppakeskus Skanssi kehittää koko ajan ekologisuuttaan ja tänä vuonna he järjestävät paljon erilaisia tapahtumia, joissa teemana ekologisuus sekä 100-vuotias Suomi.

Työpajoja varten järjestettiin ”Tuuletus”, jossa yhdessä opiskelijoiden ja Lounas-Suomen jätehuollon kanssa ideoitiin millaisia työpajoja Skanssissa voisi järjestää. Tuuletus lähti käyntiin niin, että porukka jaettiin kahtia ja ryhmät sai aivan vapaasti keksiä mitä tahansa työpajoja, joissa taustalla olisi ekologisuus. Lopuksi ryhmät kertoivat ideansa, joita kehitettiin yhdessä vielä eteenpäin muutamien innovaatiotyökalujen avulla. Näistä valittiin sitten parhaat työpajaideat toteutettavaksi.

Viikolla 13 opiskelijat järjestivät ”Helpot hyötykasvit -kasvatuspajan”, jossa sai vinkkiä, miten esimerkiksi kerrostalon parvekkeella voit kasvattaa yrttejä tai mitä kaikkea voi kotoa uusiokäyttää ja näin hyödyntää taimikasvatuksessa. Pajassa pääsi myös ihan konkreettisesti istuttamaan yrtin, kiitos Koroistenpuutarhan, joka lahjoitti meille muun muassa minttua, oreganoa ja sitruunamelissaa. Mullan lahjoitti Tuorlan ammattiopisto, Livia.  Muistoksi työpajasta sai viedä istuttamansa yrtin kotiin kasvamaan. Pisteellä kävi paljon lapsiperheitä ja vanhemmatkin sanoivat, että oppivat pisteellä paljon uutta.

Kuvassa sanomalehdistä tehtyjä taimi istutus purkkeja.

Viikolla 16 järjestettiin Skanssiin ”Pyörät kesäkuntoon -paja”, jonne sai tuoda pyörän tarkastukseen. Turun Ekotorilta tuli muutama pyöräkorjaaja tarkastamaan pyöriä. Pyörässä katsottiin, että kumit ovat täynnä, ruuvit tarpeeksi kireällä, jarrut toimivat ja niin edelleen. Tarkastuksen lisäksi lasten oli mahdollista päästä tuunaamaan Ekotorin pyöriä tai omaa pyöräänsä. Pyöräpaja oli erittäin suosittu ja se sai jälkikäteen paljon hyvää palautetta. Monet sanoivat, että oli kiva tuoda pyörä tarkastukseen, kun ei itsellä ole kaikkia välineitä siihen. Muutamat pyöränsä tuoneet sanoivat, että kun näki kuinka yksinkertaista pyörän huoltaminen on, niin tulevaisuudessa osaa sen nyt myös itse tehdä.

Kirjoittaja Marianna Hilakari opiskelee energia- ja ympäristötekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa.