Maailmanparantajat

Ecofyi – parempaa elämää etsimässä

Kuvittele maailma, jossa sinun ei tarvitse säilöä kaappien uumenissa porakonetta siltä varalta, että kerran kaksi vuodessa tulee tarve porata reikiä seinään. Tai jossa voit hetken mielijohteesta kokeilla lumikenkäilyä tai kalastusta ilman, että tarvittavat välineet täytyy ensin hankkia omaksi – ja unohtaa sitten kaappien uumeniin. Tai jos saisit päivitettyä kännykkään uudet ominaisuudet ilman, että joka kerta täytyy ostaa täysin uusi puhelin. Kuvittele maailma, jossa ei synny ollenkaan jätettä.

Lineaarinen talousmalli, jossa ostetaan, käytetään ja sitten hävitetään, on saavuttamassa päätepisteensä rajallisten luonnonvarojen takia. Jätteeksi päätyy koko ajan arvokasta materiaalia, jota voisi hyödyntää. Kun alkaa miettiä, miten paljon omistaa sellaisia tavaroita, joita tarvitsee vain satunnaisesti, ymmärtää, ettei omistamisessa välttämättä ole kovin suurta järkeä. Kuluttajien asenteiden muuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä usein tavarat ja omistaminen tuovat länsimaisessa kulttuurissa statusarvoa, josta ei haluta helpolla luopua.

Mikä siis avuksi? Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalous-kurssilla me saimme idean kirjasta, joka toisi tavallisen kuluttajan tietoon kiertotalouden mahdollisuudet: vuokraamisen, jakamisen ja erilaiset palvelut omistamisen sijaan. Kirjassa käsitellään ihmisen elämän merkittävimpiä osa-alueita, kuten ruokaa, vapaa-aikaa ja liikennettä.

Pyrimme löytämään uusia keinoja nauttia elämästä ilman tarpeetonta luonnonvarojen tuhlausta ja auttamaan lukijoita ymmärtämään, miten he itse voivat toimillaan vaikuttaa maapallon, ja sitä kautta meidän jokaisen, tulevaisuuteen. Kirjan suorana kohderyhmänä ovat jo jokseenkin ympäristöasioihin perehtyneet kuluttajat, mutta toivomme kirjan tavoittavan myös ne, joille tämä aihe on melko uusi.

Kirjan julkaisu tapahtuu vuoden 2017 aikana. Kirjoittamisen ohelle olemme perustaneet kestävään elämäntapaan keskittyvän Ecofyi-sivuston, jonne kokoamme aiheeseen liittyviä postauksia, esimerkiksi reseptejä, luontoretkikohteita ja ekotestejä.

Toivomme kirjan ja sivuston inspiroivan mahdollisimman monia arvioimaan ja muuttamaan ajattelutapojaan. Kestäviä valintoja on loppujen lopuksi hyvin helppo tehdä arjessa. Se vaatii vain asenteiden muuttamista.

Mitä aiheita sinä haluaisit Ecofyin käsittelevän?

Marketta Virta ja Laura Laitinen

Kirjoittajat ovat kolmannen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelijoita Turun ammattikorkeakoulussa. Opintojensa ohella he työskentelevät opiskelija-assistentteina Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmässä.