Maailmanparantajat

Duunia kesäksi nuorille

Joulu on vasta ovella, mutta ensi kesä pyörii jo monella mielessä – jos ei harmaiden talvisäiden, niin ainakin kesätöiden vuoksi. Itselleni on jäänyt kesätöistä mukavia muistoja. Etenkin opiskeluaikoina kesätyöt olivat elinehto, jotta uuden lukuvuoden pystyi taas elelemään opintorahan ohella.

Kesä mielessä - mutta mistä kesätöitä? Kuva: Marketta Virta/Turun AMK

Kesätyöt ovat tuoneet rutkasti kokemusta. Vastaan on tullut haastavia tilanteita monissa eri muodoissa. Kaikkein antoisinta on kuitenkin ollut kesätöistä jääneet muistot ja työkaverit. Kun on saanut työskennellä lähes oman ikäistensä kanssa koko kesän, on haaviin jäänyt toivottavasti elinikäisiäkin ystäviä.

Rekrytoinnit moniin töihin alkavat jo vuoden vaihtuessa, elleivät peräti jo aikaisemmin. Monelle tämä aika saattaa olla stressaavaakin. Jokin kesätyö pitäisi saada, mutta mistä. Täysi-ikäisille on tarjolla monenlaisia töitä, mutta myös alaikäiset nuoret haluavat jo tunnustella työelämää. Haasteena on usein löytää alaikäiselle sopivia kesätöitä.

Kampanjasta ponnahdus kesätöihin

Nuorten työllistämistä on pyritty monissa kaupungeissa helpottamaan erilaisilla toimenpiteillä. Esimerkiksi Turun kaupunki on tarjonnut jo useana vuonna kesätyöseteliä, joka on tarkoitettu 15–18-vuotiaille nuorille. Vuonna 2017 setelin arvo oli 310 euroa, ja sen tarkoituksena on korvata osa nuoren palkkakustannuksista.

Joulukuun alussa polkaistiin käyntiin Kesäduunaa-kampanja, joka toimii työnantajien ja nuorten välikapulana. Kampanjan nettisivuilla julkaistaan kevään kuluessa kesätöitä, jotka on eroteltu erikseen täysi-ikäisille ja alaikäisille. Nettisivuilla työnantajat voivat myös ilmoittaa kesätyöntekijätarpeestaan. Nuoria askarruttavat työsuhteeseen liittyvät kysymykset on koottu nettisivuille. Sivustolle on koottu myös työnantajia helpottavia linkkejä.

Kampanjan ja sen taustalla vaikuttavan Kesäduunipolku 2030 -hankkeen puitteissa järjestettiin marraskuussa jo neljäs Challenge Turku goes Green -innovaatioleiri, jonka teemana oli tällä kertaa nuorten työllistyminen. Korkeakouluopiskelijat innovoivat 24 tunnin ajan leiriympäristössä Arkealle keinoja rekrytoida motivoituneita työntekijöitä osa-aikaisiin siivoustöihin. Voittajatiimi ideoi kaikille avoimen tapahtuman, jossa Arkeaa saataisiin tutuksi nuorille työnhakijoille.

Challenge Turku goes Green -innovaatioleirillä ideoitiin rekrytointikeinoja
Challenge Turku goes Green -innovaatioleirillä ideoitiin rekrytointikeinoja. Kuva: Marketta Virta/Turun AMK

Kesätöiden kautta pääsee ainutlaatuisella tavalla kokeilemaan erilaisiakin töitä. Parhaimmassa tapauksessa kesätyö johdattelee tulevaan ammattiin, ja se saattaa avata oven unelmatyöhön jo heti valmistumisen jälkeen. Hyvä asenne ja motivaatio kyllä pannaan merkille. Sekä nuoren työntekijän että työnantajan kannattaa suhtautua toisiinsa kunnioituksella. Ne, jotka tulevaisuudessa siivittävät yritykset menestykseen, ehkä ensi kesänä vasta opettelevat työelämätaitoja.

Marketta Virta työskentelee projektityöntekijänä Turun ammattikorkeakoulun Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmässä.

Tutustu Kesäduunaa-sivustoon

Kesäduunaa-kampanja on osa Kesäduunipolku 2030 -hanketta, josta vetovastuussa ovat Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten työelämäyhteyksien syntymistä jo peruskoulusta lähtien ja samalla ehkäistä syrjäytymistä. Lue lisää hankkeesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *