Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Ylös ulos ja leikkimään!

Lasten leikit taloyhtiön pihassa nousivat taas viime viikolla otsikoihin. Lasten katupiirtelystä suivaantunut osakas oli jättänyt jyväskyläläisen kerrostalon ulko-oveen ärhäkän sävyisen viestin, joka levisi mediassa ja herätti monenlaista keskustelua. Porilaisessa taloyhtiössä isännöitsijä oli samoihin aikoihin kieltänyt katupiirtelyn ilmoitustaululle laitetulla tiedotteella ja pyytänyt ilmiantamaan tekijät.

Lakimiehiltä kyseltiin, voisiko katupiirtelyä kieltää taloyhtiössä ja miten se taiteen sääntöjen mukaan tehdään. Vastavetona perustettiin myös katuliitupäivä, jolla kaikkia kynnelle kykeneviä kannustettiin piirtämään kaduille koulujen päättäjäislauantaina.

Aikuisten oikeasti – katupiirtely – onko se todellinen taloyhtiöiden rauhaa ja järjestystä uhkaava asia? Ovatko vesiliukoisilla liiduilla tehdyt lasten piirustukset todella haitaksi tai häiriöksi asukkaille? Edellinen keskustelu käytiin lasten jalkapallon pelaamisesta. Lapset ja heidän leikkinsä kuuluvat normaaliin elämiseen.

Eikö meidän kannattaisi olla onnellisia jos lapset pelaavat ja leikkivät ulkona eivätkä istu tietokoneen tai pussikaljan ääressä kotona tai pusikoissa?

Myönnetään taas keskeinen handicappini – asun tällä hetkellä omakotitalossa, mutta olen niin kerros-kuin rivitalojenkin kasvatti. Omakotitalommekin pihalla on pelattu jalkapalloa, piirrelty katuliiduilla ja harrastettu monenlaisia pelejä ja leikkejä niin omien lasten kuin heidän kavereidenkin toimesta. Minusta liiduilla koristeltu asfaltti tai kivetys on kodikkaamman ja mukavamman näköinen kuin paljas ankea pinta. Lasten äänten ja lelujen täyttämä piha voittaa hiljaisen ja aution pihan.

Elämä on ihmisen parasta aikaa ja sen jäljet saavat ja niiden pitää saada näkyä – myös taloyhtiössä. En tietenkään tarkoita paikkojen rikkomista tms vaan normaalin, tavanomaisen elämän jälkiä ja ääniä. Jos ei siedä niitä niin kannattaa miettiä, onko taloyhtiö paras asumismuoto. Siellä on aina naapureita joita täytyy sietää, ja parasta olisi jos naapuruudesta ja elämisen turvallisista äänistä ja jäljistä osaisi nauttia.

Ollaan iloisia siitä, että nykypäivän lapset osaavat ja haluavat vielä leikkiä pihoissa ja puistoissa. Muistetaan, että taloyhtiöön kuuluvat normaalin asumisen äänet ja jäljet ja lasten leikki jos mikä on normaalia asumista. Minusta on absurdia edes keskustella siitä, kuka ja miten voisi kieltää lasten leikit kun toisaalla kasvaa huoli siitä, että lapset istuvat liikaa ja aikuistuvat liian varhain.

Leikin täyttämää kesää kaikille lapsille ja lapsenmielisille! Piirretään, pelataan ja touhutaan niin pihoissa kuin puistoissakin! Palataan syksyllä päivettyneinä ja polvet asfaltti-ihottumalla töihin ja kouluihin. Se olisi ihan parasta!

Kuva: Kaisa Leiwo
Kuva: Kaisa Leiwo