Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Yhtiölaina on osakkaiden yhteinen laina

Yhtiölaina on taloyhtiön yhteinen laina, josta kaikki osakkaat vastaavat. Periaatteessa muut osakkaat voivat joutua maksumiehiksi jos osa osakkaista ei saa osuuksiaan maksettua. Tämä on toistaiseksi ollut harvinaista, mutta joka tapauksessa täysin mahdollista. Asunto-osakeyhtiöiden lainanotto on kasvanut viime kuukausina runsaasti, mikä lisää vääjäämättä myös maksuvaikeuksien todennäköisyyttä.

Tyypillisesti yhtiölaina voi olla rakentamisen aikaista lainaa tai vanhemmalla taloyhtiöllä suurempia korjaushankkeita varten otettua lainaa. Osakkaat lyhentävät yhtiölainaa tavallisesti kuukausittain ns rahoitusvastikkeella, joka peritään juoksevia kuluja kattavan hoitovastikkeen lisäksi. Yleensä yhtiölainaosuuden voi maksaa pois erikseen määriteltyinä ajankohtina.

Uudiskohteiden myyntihinnat alhaisiksi yhtiölainalla

Uudiskohteissa myyntihinnat saadaan näyttämään alhaisilta silloin kun osakkeisiin kohdistuu suuri yhtiölainaosuus. Uuden asunnon ostajan onkin syytä ymmärtää myyntihinnan ja velattoman hinnan ero. Mikäli myyntihinta on paljon velatonta hintaa alhaisempi, liittyy osakkeisiin suuri määrä yhtiölainaa. Yhtiölainan ehtoihin kannattaa tutustua: Milloin lainan voi maksaa pois? Millaisissa kuukausierissä sitä lyhennetään? Millainen lainan korko on ja miten koron mahdolliseen nousuun on varauduttu?

Finanssivalvonta on ilmaissut huolensa siitä, että suuret yhtiölainat lisäävät sekä ihmisten velkaantumista että asuntojen hinnannousua. Näennäisen edullinen myyntihinta ei välttämättä olekaan niin edullinen kun yhtiölainaosuus lasketaan mukaan.  Erityisesti mahdollisen laskukauden tullessa ongelmia saattaa ilmaantua.

Korjaushankkeet käyntiin yhtiölainalla

Suuret korjaushankkeet rahoitetaan usein taloyhtiön ottamalla yhtiölainalla. Lainan ottamisesta ja siihen mahdollisesti liittyvästä rahoitusvastikkeesta päätetään aina yhtiökokouksessa. Osakkeiden vaihtaessa omistajaa on sovittava, vastaako myyjä yhtiölainaosuudesta vai siirtyykö sen ostajan vastattavaksi.

Viime aikoina pankit ovat tulleet varovaisemmiksi taloyhtiöiden lainoittamisessa, eikä yhtiölainaa välttämättä saada haluttua määrää. Tämä on periaatteessa hyvä asia, vaikka voikin käytännössä johtaa siihen, että tarvittavat korjaushankkeet jäävät toteutumatta koska niihin ei saada rahoitusta.

Oli yhtiön laina sitten rakentamisen tai peruskorjauksen aikaista, kannattaa yhtiön seurata osakkaiden lainan maksuja eli rahoitusvastikkeita. Mahdollisiin maksurästeihin tulee puuttua nopeasti. Tämä on kaikkien osakkaiden etu – myös niiden, joilla on mahdollisia maksuvaikeuksia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *