Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Yhtiökokous etänä?

Etätyöskentely, skypekokoukset ja muut sähköiset työn tekemisen välineet yleistyvät koko ajan. Millaisia mahdollisuuksia ne tuovat taloyhtiön päätöksentekoon?

Periaatteessa taloyhtiön kokoukset voidaan hyvin järjestää esimerkiksi skypen tai puhelimen välityksellä. Hallituksen kokouksia varmasti pidetäänkin näin erityisesti silloin, kun esityslistalla on vähän tai rutiininomaisia asioita. Kokousten pöytäkirjaamisesta on tällöin huolehdittava asianmukaisesti ja varmistettava, että kaikilla hallituksen jäsenillä on mahdollisuus osallistua kokoukseen.

Yhtiökokouksen osalta lain lähtökohtana on edelleen, että osakkaat ovat kokouksessa fyysisesti läsnä. Kokousta ei siis voida täysin siirtää sähköisille kanaville. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että kokoukseen voi osallistua myös postin tai teknisen välineen avulla. Kokonaisuudessaan kokousta ei voida tällöinkään pitää sähköisesti.

Posti tai tekninen väline tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että osakas kertoo kantansa päätösasiaan postilla tai sähköpostilla jo ennen kokousta. Osakas voi myös osallistua kokoukseen skypen tai puhelimen välityksellä. Tällöin osallistumisoikeus ja mahdollinen äänestyskanta on voitava todentaa luotettavasti. Paras tapa olisi sähköinen tunnistautuminen, mutta todennäköisesti siihen soveltuvia alustoja ei taloyhtiöillä tai isännöintiyrityksillä juurikaan ole käytössä.

Mikäli postin tai teknisen välineen avulla osallistuminen sallitaan, on tästä oltava maininta yhtiökokouskutsussa. Kutsussa on myös kerrottava, millä lailla tällainen osallistuminen rajoittaa puhe-, kysely- tai äänioikeuden käyttöä.

Sähköiset kokoukset eivät vielä ole arkipäivää taloyhtiöissä eikä laki sitä yhtiökokouksen osalta edes mahdollista. Hallituksen kokoontumisissa voidaan kuitenkin jo hyödyntää sähköisiä alustoja. Tätä vaihtoehtoa kannattaa harkita ainakin osassa kokouksia – ehkä sähköinen kokoustaminen voi jopa lisätä halukkuutta osallistua hallitustyöhön ja parantaa hallituksen työskentelyä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *