Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Yhdenvertaisuus taloyhtiössä

Silmiini osui sosiaalisessa mediassa keskustelu yhdenvertaisuudesta taloyhtiössä. Keskustelijat pohtivat, miten yhdenvertaisuus määritellään ja miten se käytännössä toteutuu. Tarkoittaako yhdenvertaisuus tasapuolista tai samanlaista kohtelua, ja mitä nekin itse asiassa tarkoittavat.

Yhdenvertaisuus -termi on hankala enkä ihmettele, että sen tulkinnat herättävät keskustelua. Mitä yhdenvertaisuus taloyhtiössä oikeastaan tarkoittaa?

Käytännössä yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa, ettei yhtiössä saa tehdä sellaisia päätöksiä, jotka eivät kohtelisi osakkeenomistajia yhdenvertaisesti. Jo asunto-osakeyhtiölain mukaan kaikki osakkeet tuottavat taloyhtiössä yhtäläiset oikeudet, ellei yhtiöjärjestyksessä nimenomaan toisin määrätä. Yhdenvertaisuus onkin yksi asunto-osakeyhtiölain keskeisiä periaatteita, jolla pyritään suojaamaan vähemmistöosakkaita päätöksentekotilanteissa. Päätökset siis voidaan tehdä enemmistöpäätöksinä, mutta enemmistössä olevia osakkaita ei voida suosia vähemmistössä olevien kustannuksella.

Yhdenvertaisuus nousee usein konkreettisesti esille kun puhutaan autopaikkojen jakamisesta. Käytännössä yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikkia osakkaita on kohdeltava samalla lailla, eikä esimerkiksi yhtiössä asuvia osakkaita voi asettaa etusijalle autopaikkoja jaettaessa. Sijoittajaosakkaan on voitava luovuttaa vuokralaiselle lähtökohtaisesti samanlainen oikeus autopaikkoihin kuin talossa asuvilla osakkailla on.

Korjaus- ja kunnossapitohankkeissa yhdenvertaisuus on sitä, että toimet kohdistetaan kaikkiin huoneistoihin, joissa tarve on, saman laajuisina ja samantasoisina. Vesivahingot korjataan kaikissa huoneistoissa samoja periaatteita noudattaen. Mikäli yhtiö maksaa vesieristykset yhdelle osakkaalle, on ne maksettava kaikille vastaavassa tilanteessa oleville osakkaille samalla lailla.

Yhdenvertaisuusperiaate ei kuitenkaan estä esimerkiksi parvekekorjauksia yhtiön toimesta sen vuoksi, että kaikissa huoneistoissa ei ole parveketta. Myös parvekelasit voidaan Korkeimman oikeuden linjauksen mukaan asentaa yhtiön kustannuksella, vaikkei kaikilla osakkailla olisikaan parveketta.

Yhdenvertaisuus voidaan ja kannattaa nähdä myös sen juridista määrittelyä laajemmin. Taloyhtiössä yhdenvertaisuus on myös naapureiden kunnioittamista ja arvostamista sekä hyvää ilmapiiriä ja sopuisaa yhteiseloa. Yhdenvertaisessa taloyhtiössä kaikki pääsevät osallistumaan päätöksentekoon, saavat tiedon taloyhtiön ajankohtaisista asioista ja kokevat olevansa osa asumisyhteisöä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *