Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Voiko asuntopulasta tulla Turun seudun kasvun pullonkaula?

Selvitysmies Esko Aho julkisti viime torstaina raporttinsa ”Kasvun mahdollisuus – positiivisen rakennemuutoksen hyödyntäminen Varsinais-Suomessa”. Raportissaan hän nostaa esiin mm asuntotilanteen joka on merkittävä muuttamispäätöksiin vaikuttava tekijä.

Turun seudulle tarvitaan seuraavan viiden vuoden aikana noin 30.000 uutta työntekijää. Osa uusista työntekijöistä ehkä pendelöi kauempaa töihin, mutta suuri osa tulee toivottavasti muuttamaan alueelle mikäli sopivia asuntoja löytyy. Osa tulee perheineen, osa yksin. Tarvitaan siis kaiken kokoisia ja näköisiä asuntoja – vuokrayksiöistä suurperheille sopiviin omakotitaloihin.

Lisäksi tarvitaan kouluja, päiväkoteja, palveluja, harrastuksia, viihdykettä ja kaikkea sitä mitä ihminen arjessaan odottaa ja haluaa. Olemme siis todella suuren positiivisen haasteen edessä.

Mikäli tämä ovella odottava kasvu menetettäisiin sen takia, että työntekijöitä ei alueelle saada, olisi se koko yhteiskunnallemme suuri tappio.

Asuntomarkkinat POREilevat

Positiivinen rakennemuutos, PORE, näkyy jo lounaisen Suomen asuntomarkkinoilla. Asuntoluottojen määrä on ollut kasvussa ja niin asuntorakentaminen kuin asuntokauppakin käy vilkkaana. Toistaiseksi hinnat ja vuokrat eivät ole lähteneet nousukiitoon, mikä kertonee osaltaan siitä, että tarjonta riittää kattamaan kasvaneenkin kysynnän. Ainoastaan pienten asuntojen myyntihinnat ovat olleet reippaassa nousussa.

Uudessakaupungissa, missä tilanne on ollut haasteellisin ja jopa nousukiitoa on nähty, on asuntopulaa koetettu ratkaista myös ns moduuliasunnoilla. Ne toimivat ensiapuna niin kauan kuin asuntomarkkinat ovat poikkeuksellisen kireät. Uudishankkeita on sielläkin vireillä joten tilanteeseen on toivottavasti tulossa helpotusta. Todennäköisesti osa alueen työntekijöistä löytää asunnon myös naapurikunnista.

Kaupunkiasumisen kysyntä kasvaa myös PORE-alueen ulkopuolella

Kaupunkiasumisen suosio on kasvanut jo pitkään eikä kehitykselle näy loppua. Maassamme väestönkasvu keskittyy kaupunkeihin, mikä jo sinällään lisää kysyntää. Lisäksi ihmisten asumismieltymykset näyttävät muuttuvan siihen suuntaan, että halutaan olla lähellä palveluja ja sosiaalista elämää. Myös yksinasuvien osuuden lisääntyminen kasvattaa kaupunkiasumisen suosiota.

Varsinais-Suomen hyvä kasvu tulee näkymään kaikilla elämisen alueilla – myös asuntomarkkinoilla. Uudistuotanto edellyttää yleensä, että rakennuttaja ja sijoittaja uskovat alueen vetovoimaan ja siihen, että asunnot menevät kaupaksi tai vuokralle. Yritysten hyvä ja vuosien päähän ulottuva tilauskanta toivottavasti pönkittää tuota uskoa – niin asuntomarkkinoilla kuin muutenkin yhteiskunnassamme.

1 kommentti

  1. Ongelma on se, että suurperheillä ei ole varaa vuokrata tai ostaa isoa asuntoa. Voisko valtio auttaa vai jatkuuko nykyinen meininki?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *