Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Virhe kunnossapitotarveselvityksessä koitui kalliiksi

Ostaja oli valinnut asuntonsa koska isännöitsijäntodistuksessa oli maininta siitä, ettei asunto-osakeyhtiöön ole tulossa linjasaneerausta seuraavien viiden vuoden aikana. Tämä informaatio löytyi hallituksen kunnossapitotarveselvityksestä joka oli isännöitsijäntodistuksen liitteenä.

Isännöitsijäntodistuksen liitteessä oli otsikon ”Hallituksen näkemys vuosien 2014–2018 korjauksista” alla todettu muun ohella, että ”putkiremontti ei ole tällä hetkellä ajankohtainen”. Todistuksesta on saanut sen käsityksen, ettei talossa olisi putkiston uusimistarvetta sanotulla aikavälillä.

Tässä tapauksessa ostajalle kävi kuitenkin ikävästi – pari vuotta kaupan jälkeen asuntoon tuli viemäriputken rikkoutumisesta johtunut vesivahinko. Pian tämän jälkeen yhtiössä toteutettiin linjasaneeraus. Osakas joutui asumaan vuokralla pitkiä aikoja vesivahingon ja linjasaneerauksen vuoksi.

Ostaja haastoi taloyhtiön oikeuteen mm väärästä informaatiosta linjasaneeraukseen liittyen. Ostajan mukaan hän ei olisi ostanut asuntoa mikäli asianmukaiset tiedot olisi kerrottu isännöitsijäntodistuksessa ja sen liitteenä olevassa kunnossapitotarveselvityksessä.

Linjasaneeraus on taloyhtiön merkittävimpiä korjauksia

Käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, että linjasaneeraus on taloyhtiön taloudellisesti merkittävimpiä korjauksia, jota koskevat tiedot ovat erityisen tärkeitä (Keski-Suomen KO 14.6.2018). Kunnossapitotarveselvitys olisi pitänyt laatia huolellisesti myös tämän tiedon osalta. Käräjäoikeuden mukaan kirjaus oli harhaanjohtava eikä perustunut riittävä huolellisuuteen, joten ostaja voitti jutun käräjäoikeudessa.

Päätös pysyi ennallaan hovioikeudessa (Vaasan HO 6.6.2019). Yhtiö ei ollut näyttänyt menetelleensä huolellisesti, koska kirjaus ei ole perustunut riittäviin selvityksiin putkien tilasta. Yhtiö ei ollut toteuttanut sellaista asianmukaista kiinteistön kunnon seurantaa, jota laissa on tarkoitettu korostaa.

Kunnossapitotarveselvityksen laadinnasta

Kunnossapitotarveselvitys on taloyhtiön hallituksen selvitys seuraavan viiden vuoden aikana tulevista korjaus- ja kunnossapitotarpeista. Se esitetään vuosittain yhtiökokouksessa. Kunnossapitotarveselvityksestä keskustellaan kokouksessa, mutta sen pohjalta ei tehdä hankepäätöksiä.

Lain esitöiden mukaan kunnossapitotarvetta on selvitettävä hyvän kiinteistönhoitotavan mukaisesti ja tarvittaessa selvitykseen liittyen voidaan hankkia asiantuntijalausunto tai tehdä kuntotarkastus. Vaikka yhtiössä ilmenisi pian yhtiökokouksen jälkeen uusi merkittävä korjaustarve, hallituksen ja isännöitsijän ei voida katsoa rikkoneen selvityksen antamista koskevaa säännöstä, jos selvitys on laadittu ja sen perusteena mahdollisesti olevat ulkopuoliset arviot on hankittu tuolloin noudatetun hyvän tavan mukaisesti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *