Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Viherpeukaloa syyhyttää

Kesällä ja lomalla monen taloyhtiöasukkaan viherpeukaloa alkaa syyhyttää. Osan energiasta voi purkaa parvekkeella jos sellainen sattuu huoneistoon kuulumaan. Mitä jos mieli tekee hoitaa ja kunnostaa myös piha-aluetta – mitä osakas tai asukas voi siellä tehdä?

Piha-alueen hallinta ratkaisee

Kerrostaloissa piha-alueet ovat pääsääntöisesti taloyhtiön hallinnassa, jolloin pihan kunnossapitovastuu ja päätäntävalta pihatöiden suhteen on myös taloyhtiöllä. Tällöin osakas ei periaatteessa saa tehdä mitään muutoksia pihaan ilman taloyhtiön lupaa.

Rivitaloissa tilanne ei ole näin suoraviivainen – yhtiöjärjestyksestä selviää, onko piha-alue osakkaan vai yhtiön hallinnassa. Sen mukaan jakautuu myös kunnossapitovastuu ja toisaalta myös oikeus tehdä muutoksia ja päätöksiä piha-alueen istutuksista yms. Toki tietyt muutokset voivat tällöinkin vaatia viranomaislupaa tai taloyhtiön lupaa, eli ihan mitä tahansa ei osakas voi tehdä edes omassa hallinnassaan olevalla pihalla.

Mikäli piha-alueen hallinnasta ei ole yhtiöjärjestyksessä määräystä, on se yhtiön hallinnassa.

Mitä muutoksia osakas voi tehdä?

Taloyhtiön hallinnassa olevalla piha-alueella tarvitaan aina yhtiön lupa ennen muutostöitä, oli sitten kyse istutuksista kerrostalon pihalle tai aidasta rivitalon piha-alueella. Kaikkia osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti eli kaikille samassa asemassa oleville osakkaille on myönnettävä lupa samanlaisiin muutoksiin.

Jos rivitalon piha-alue on osakashallinnassa, voi osakas kohtuullisen vapaasti esimerkiksi tehdä pihaan istutuksia ja kalustaa pihaa. Osakkaalla on myös lähtökohtaisesti oikeus tehdä muutostöitä hallitsemillaan piha-alueilla. Varsinaisista muutostöistä (joita kukkien istuttaminen tai pihakalusteiden hankkiminen ei ole) tehdään tavanomainen muutostyöilmoitus, jonka taloyhtiö käsittelee. Työlle voidaan asettaa ehtoja ja ääritapauksissa se voidaan kieltää mikäli työstä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai muille osakkaille.

Puiden kaatamiseen tai isompiin rakennelmiin vaaditaan tavallisesti kunnan lupa, eli ihan mitä tahansa ei voi tehdä osakashallinnassakaan olevilla pihoilla. Luvan hakee taloyhtiö, ei yksittäinen osakas.

Kerrostaloissa tilanne on siis kohtuullisen selvä – osakkaan tulee aina kysyä talohtiön lupa ennen viherpeukalon kaivamista multaan. Rivitaloissa kannattaa aloittaa yhtiöjärjestyksestä – piha voi olla joko osakkaan tai yhtiön hallinnassa. Sen mukaan määrittyy, mitä osakas voi tehdä omatoimisesti ja mitä yhtiön luvalla. Joskus tarvitaan myös kunnan lupa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *