Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kai Pousi

Vielä ehtii varautua loppuvuoden myrskyihin

Aila-myrsky riehui viime viikolla Turun seudullakin ja aiheutti jonkin verran vahinkoja. Miten taloyhtiöt voivat ja miten niiden tulee varautua myrskyihin?

Taloyhtiön kannattaa tarkistaa vakuutusehdot. Millaisia ehtoja tuulen nopeudelle on mahdollisesti kirjattu  eli kuinka todennäköisesti vakuutusehtojen määrittelemät tuulennopeudet ylittyvät? Puhutaanko keskituulesta vai puuskista? Onko sateen voimakkuudelle asetettu raja-arvoja joiden ylittyessä vakuutus korvaa sadevesivahinkoja? Korvataanko vakuutuksesta tulvavahinkoja ja millaisilla ehdoilla? Millaisia myrskyvahinkoja vakuutuksesta korvataan, korvataanko esimerkiksi puustoa, ikkunoita jne? Sisältyvätkö raivauskulut korvattaviin kustannuksiin?

All risk -vakuutukset korvaavat kaikki äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, joita ei ole erikseen rajattu pois. Vakuutuksessa ei eritellä korvattavia vahinkotapahtumia ja pois rajattuja vahinkoja ovat tyypillisesti vahingot, jotka voidaan huolto- ja kunnossapitotoimilla välttää. All risk -vakuutus on jonkin verran perusvakuutusta kalliimpi, mutta kustannus-hyötysuhde kannattaa ilman muuta harkita tapauskohtaisesti.

Ennen myrskyä on hyvä varmistaa, että sadevesijärjestelmät, ojat, kourut ja rummut vetävät eikä niissä ole tukoksia. Erityisesti syksyllä lehdet voivat tukkia järjestelmiä. Pihalta kannattaa siirtää irtain tavara kuten kalusteet, lelut ja polkupyörät sisätiloihin tai varastoon suojaan kovalta myrskytuulelta.

Puiden kuntoa on syytä seurata säännöllisesti jo ennen myrskysäätä. Kannattaa poistaa huonokuntoiset oksat ja kaataa heikkokuntoiset puut, jotka voivat muodostaa riskin myrskyssä.

Sama tarkastamisvelvoite koskee kattorakenteita joiden kunto tulee aika ajoin tarkistaa. Kattoluukkujen kiinnitys tulee varmistaa tarkastuksen yhteydessä. Ovet, ikkunat, parvekelasit ja kattoluukut suljetaan hyvin ennen myrskyä.

Asukkaita kannattaa ohjeistaa varautumaan mahdolliseen sähkökatkoon varaamalla kotiin vettä ja mahdollisesti elintarvikkeita.

Ailasta selvittiin, mutta syksy on vasta alussa ja tavallisesti kovemmat myrskyt iskevät loppuvuodesta. Nyt on vielä hyvää aikaa varautua niihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *