Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Vesi tulee hanasta – niinhän?

Viime viikon torstaina vietettiin maailmanlaajuisesti YK:n vesipäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa siitä, miten tärkeää puhdas vesi on yhteiskunnalle ja ihmisille. Tänä vuonna korostettiin erityisesti luonnonmukaisia menetelmiä joilla veteen liittyviä ongelmia voidaan ratkaista. Asumisen ympäristössä teemaan liittyvät esimerkiksi hulevesien hallinta, vesien luonnonmukainen puhdistaminen sekä asutussa ympäristössä sijaitsevien vesistöjen vaaliminen.

Taloyhtiöasukkaalle vesi aivan liian usein vain valuu hanasta – tarpeen mukaan kylmänä tai kuumana. Veden käyttöön ei välttämättä kiinnitetä huomiota ellei vesi jostain syystä lakkaa tulemasta. Viimeistään silloin veden merkityksen huomaa konkreettisesti.

Mihin vettä kuluu?

Suomalainen kuluttaa keskimäärin 156 litraa vettä vuorokaudessa.  Tästä suurin osa, noin 60 litraa, kuluu peseytymiseen. WC:n huuhtelu ja keittiövesi vievät molemmat 35-40 litraa ja pyykinpesu 20 litraa.

Turun kaupungin vesitaksoilla tämä maksaa noin 60 senttiä päivässä. Jos kolmasosa käytetystä vedestä on lämmintä vettä, tuovat lämmityskulut hintaan noin 20 senttiä lisää. Veden kustannukset asukasta kohden ovat siis noin 25 euroa kuukaudessa ilman perusmaksua, jota taloyhtiöt lisäksi maksavat.

Kannattaako vettä säästää?

Vettä kannattaa käyttää järkevästi. Yksittäinen asukas voi vaikuttaa veden käyttöön eniten suihkutottumuksillaan – varsinkin kun suihkussa kuluu lämmitettyä vettä. Suihkussa vietettyä aikaa voi usein helposti lyhentää. Veden virtaamat suihkusta ja hanoista kannattaa tarkistaa – pienemmälläkin virtaamalla voi tulla aivan yhtä puhdasta.  Virtaaman voi tarkistaa helposti itsekin mittaamalla hanasta tulevan veden määrää ämpärin kanssa.

Vesivuodot aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Envera Oy tutki tammikuussa 2018 vesivuotoja taloyhtiössä ja päätyi siihen, että keskimäärin joka neljännessä taloyhtiössä oli ollut vesivuoto viimeisen kuukauden kuluessa. Vesivuodot maksavat taloyhtiösektorille noin 140.000 euroa päivässä.

Vesivuodoista aiheutuu paitsi turhia vesikustannuksia niin usein myös korjauskustannuksia. Kostuneet rakenteet joudutaan purkamaan ja korjaamaan. Asukkaiden asumismukavuus kärsii. Vahingot aiheuttavat usein myös eripuraa ja riitoja taloyhtiöissä.

Puhdas vesi ei ole itsestään selvyys. Veden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Turhaa lotraamista on helppo välttää ilman, että asumismukavuus kärsii. Vesikalusteiden kuntoa kannattaa tarkkailla ja korjata mahdolliset viat heti.

2 kommenttia

  1. mistähän arviot otettu? aika paljon menee peseytymiseen kun itellä ei mene 20 litraa enempää

    1. Nykynormien mukaisen suihkun virtaus on 12 litraa minuutissa. Sulla on siis alle 2 min. suihku.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *