Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Venetsia – saarille rakennettu kaupunki

Tänä vuonna talvilomakohteenamme oli 118 saarella sijaitseva Venetsia, jossa vietettiin parhaillaan perinteisiä talvikarnevaaleja. Venetsian naamiokarnevaalit olivat välillä vuosikymmenien tauolla, mutta ne on jälleen herätetty henkiin varsin menestyksekkäästi. Kaupunki oli täynnä elämää – myös italialaisia ja venetsialaisia ulkomaisten matkailijoiden lisäksi. Turistinähtävyyksissä oli miellyttävän väljää, mutta San Marco oli tulvillaan pukukilpailuja ja karnevaalitapahtumia.

Asukkaat vaihtuvat turisteihin

Venetsian todellisuus on kuitenkin synkempi kuin mitä karnevaaliaika antaa ymmärtää. Ennusteiden mukaan kaupunki tyhjenee asukkaista vuonna 2030 mikäli pois muuttaminen jatkuu nykyistä vauhtia. Kun Venetsiassa parhaimmillaan on asunut noin 200.000 asukasta, on määrä vähentynyt lähes neljännekseen. Tällä hetkellä asukkaita on alle 60.000.

Samaan aikaan kaupungissa käy lähes 20 miljoonaa turistia vuodessa. Lähikaupat korvaantuvat hinnakkailla ravintoloilla ja Muranon lasia kauppaavilla matkamuistoliikkeillä. Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat moninkertaisia mantereeseen verrattuna.

Ei ihme, että asukkaat äänestävät jaloillaan.

Vajoavien rakennusten korjaamisessa iso urakka

Venetsian rakennukset on juntattu mutapohjaan puupaalujen avulla, mutta siitä huolimatta ne vajoavat. Vajoaminen on saatu viime vuosikymmeninä merkittävästi hidastumaan, muttei kokonaan pysähtymään.

Vajoaminen on tuttua Turun seudullakin, mutta toinen Venetsian rakennusten ongelma onneksi ei niinkään. Vajoamisen lisäksi kaupunkia nimittäin vaivaavat säännöllisesti toistuvat tulvat. Tulvavesi huuhtoo monta kertaa vuodessa alinta kerrosta samalla kun talo ja koko kaupunki painuu hiljakseen mutaan.

Koska Venetsia on Unescon maailmanperintökohde, on rakennukset ja ympäristö pyrittävä säilyttämään mahdollisimman alkuperäisinä. Korjaaminen on kuitenkin mahdollista ja hyvinkin toivottavaa. Kaupungilla näkyykin paljon palazzojen ja casojen korjaustyömaita. Myös Venetsian kaupunki korjaa omistamiaan rakennuksia ja muokkaa niitä nykyaikaisiksi asunnoiksi. Ensiasunnon ostajia pyritään tukemaan, jotta asuntoihin pääsisivät käsiksi muutkin kuin yltiörikkaat.

Venetsia on upea autoton kaupunki, jonka soisi säilyvän niin rakennusteknisesti kuin asuttunakin. On sääli jos se muuttuu ulkoilmamuseoksi tai päätyy veden valtaan. Toivottavasti myös lapsenlapseni saavat nähdä elävän ja asutun Venetsian.

 

Veden pinnan vaihtelu jättää jälkensä rakennuksiin. Kuva: Kaisa Leiwo
Veden pinnan vaihtelu jättää jälkensä rakennuksiin. Kuva: Kaisa Leiwo

 

Blogissa on käytetty lähteenä Tiede-lehden artikkelia ”Venetsia: Kaupunki, joka on ikänsä kamppaillut kuolemaa vastaan” (4.10.2007) sekä Berlitzin Venetsia -matkaopasta (Tammi).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *