Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Vastuunjakoa uusiksi

Kiinteistöliitto päivittää parhaillaan klassikkoa eli Vastuunjakotaulukkoa. Vastuunjakotaulukko on Kiinteistöliiton lakiasiantuntijoiden tulkinta asunto-osakeyhtiölain mukaisesta kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkaan kesken. Uusimisessa Vastuunjakotaulukko saatettiin ajan tasalle teknisen kehityksen kanssa, tehtiin joitakin tarkistuksia kunnossapitovastuisiin sekä lisättiin tuhoeläimet ja niiden hävittämisvastuut.

Mitä uudistus käytännössä muuttaa?

Uudistus tuo joitakin uusia tulkintoja. Ilmanvaihtosuotimien vaihtaminen on uuden Vastuunjakotaulukon tulkinnan mukaan yhtiön vastuulla. Suodinten likaisuus ja sitä kautta ilmanvaihdon toimivuus vaikuttavat asumisterveyteen. Siksi on järkevää siirtää suodattimien vaihto yhtiön vastuulle. Vaihtaminen tulee tehtyä tasalaatuisesti kaikissa huoneistoissa eivätkä likaiset suotimet häiritse ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa.

Vastuu lavuaarin hajulukon puhdistamisesta kuuluu niin ikään jatkossa taloyhtiölle. Ohjeistuksen mukaan osakkaan kannattaa ensin kokeilla viemärinavausainetta ja ilmoittaa sen jälkeen tukoksesta talon huoltoyhtiölle. Koska lavuaarin tukkeutuminen voi johtaa ylivuotoon ja vesivahinkoon, on vastuun siirtäminen sen puhdistamisesta nähty hyödylliseksi siirtää taloyhtiölle.

Tuhoeläimet mukaan Vastuunjakotaulukkoon

Tuhoeläimiä esiintyy nykyisin taloyhtiöissä aiempaa enemmän. Matkustamisen ja liikkuvuuden myötä mm luteiden torjuntaa tehdään taloyhtiöissä varsin paljon. Tämän vuoksi vastuunjakotaulukossa otetaan jatkossa kantaa myös tuhoeläinten torjuntavastuisiin.

Tunne vastuusi

Taloyhtiön hallituksen on hyvä varmistaa, että niin osakkaat kuin hallituksin tuntevat perusvastuunjaon taloyhtiöissä. Varsinkin mikäli yhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään vastuunjaosta poikkeavasti, on siitäkin syytä muistuttaa säännöllisesti osakkaita. Mitkä rakenneosat kuuluvat yhtiön, mitkä osakkaan kunnossapitovastuulle? Milloin on kyseessä kunnossapito tai korjaaminen ja milloin osakkaan oma muutostyö?

Pääperiaatteen mukaan yhtiön vastuulla ovat rakenteen, eristeet ja ns perusjärjestelmät. Osakas puolestaan vastaa huoneiston sisäosista. Vähintäänkin tämä on hyvä tietää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *