Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Vastuunjako taloyhtiössä

Vastuunjaosta taloyhtiössä puhutaan paljon. Mikä ihmeen vastuunjako? Mitä se oikein tarkoittaa? Mitä vastuita ollaan jakamassa ja kenen kesken?

Vastuunjaolla tarkoitetaan pääsääntöisesti osakkaan ja taloyhtiön välistä jakoa huoneiston kunnossapitoon liittyvistä vastuista. Minkä asioiden ja rakenneosien kunnossapito on osakkaan vastuulla ja mitkä taas hoitaa taloyhtiö?

Asunto-osakeyhtiölaissa säädetään vastuunjaon perusperiaatteet yleisellä tasolla. Yhtiö vastaa yhtiön rakenteista, huoneiston perustasoisista rakenteista sekä eristeistä ja perusjärjestelmistä. Perusjärjestelmiin kuuluvat mm ilmanvaihto-, vesi- ja viemärijärjestelmät. Mikäli näissä rakenneosissa ilmenee vikaa, on korjausvastuu ensi sijassa taloyhtiöllä.

Osakas vastaa huoneiston sisäpuolisten osien kunnossapidosta – esimerkiksi kalusteiden, pinnoitteiden ja kodinkoneiden. Näiden rikkoutuessa tulee osakkaan itse hoitaa mahdollinen korjaaminen. Mikäli nämä rakenneosat vaurioituvat yhtiön vastuulle kuuluvan vian seurauksena, voi yhtiölle tulla kunnossapitovastuu myös sisäpuolisista osista. Tästä voi esimerkkinä olla esimerkiksi vesikaton vuoto. Kattorakenteiden kunnossapitovastuu on yhtiöllä. Jos vuotava vesi pilaa osakkaan lattiapinnoitteen, voi yhtiölle tulla myös vastuu korjata tuo pinnoite.

Osakkaan tulee paitsi hoitaa huoneistoaan huolellisesti niin myös ilmoittaa yhtiölle jos sen vastuulla olevissa rakenteissa, eristyksissä tai perusjärjestelmissä on puutteita tai vikoja. Mikäli osakas siis havaitsee katosta tulevan vettä läpi, tulee hänen pikaisesti ilmoittaa asiasta yhtiölle.

Tästä asunto-osakeyhtiölain mukaisesta perusvastuunjaosta voidaan poiketa yhtiöjärjestyksen nimenomaisella määräyksellä. Pelkkä yhtiökokouksen päätös ei siis riitä, vaan poikkeamat on aina kirjattava yhtiöjärjestykseen. Mahdollinen yhtiökokouksen päätös voisi laajimmillaan koskea vain niitä, jotka ovat osallistuneet sen tekemiseen. Yhtiöjärjestyksen määräys koskee myös uusia osakkaita ja osakkaita, jotka eivät ole päättäneet asioista yhtiökokouksissa.

Vastuunjaon tulkintaan on monenlaisia apuvälineitä. Yksi tunnetuimmista lienee Vastuunjakotaulukko, jota saa lyhyenä ja pitkänä versiona yhtä lailla paperimuodossa kuin sähköisenäkin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *