Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Vastuullista kiinteistön omistusta

Lueskelin kesällä Linnani on kotini – Tarinoita Hämeenlinnasta (Pesämuna Oy, 2004) kirjaa. Kirjassa kerrotaan mm hämäläisestä Nukarin tilasta, jonka maista on aikanaan lohkottu meidänkin suvun kesäpaikka.

Nukarit ovat olleet sosiaalisesti vastuullisia tilallisia – heidän tilallaan on mm koulutettu vuosien mittaan satoja nuoria maanviljelysalalle. Tila on myös toiminut yhteiskunnallisena vaikuttajana. Evert Nukari toimi kansanedustajana. Kustaa Nukari oli mm mukana lähetystössä, joka matkusti vuonna 1899 Pietariin kertomaan huolensa Suomen asemasta. Tilalliset ovat usein myös toimineet rustholleina eli pitäneet yllä rintamalle lähtevää ratsumiestä sekä osallistuneet eri tavoin paikalliseen elämään ja toimintaan.

Mitä vastuullisuus kiinteistön omistamisessa on nykyisin? Ammattimaiset kiinteistönomistajat korostavat vastuullisuutta erityisesti ympäristönäkökulmasta, mutta myös taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Kiinteistöliiketoiminnalla vaikutetaan niin luonnonympäristöön kuin ihmisiin ja heidän yhteisöihinsä sekä tuotetaan kannattavaa ja kestävää toimintaa ja taloudellista hyötyä eri sidosryhmille.

Taloyhtiöissä vastuullisen toiminnan kulmakiviä ovat läpinäkyvä, lakien ja säädösten mukainen toiminta, asumisen turvallisuudesta huolehtiminen sekä energiatehokas toiminta.

Taloyhtiöiden toimintaa säätelevät mm asunto-osakeyhtiölaki sekä yhtiöjärjestys. Lisäksi on erilaisia ohjeistuksia ja suosituksia, kuten viestintäsuositus ja hyvä hallintotapa, jotka ohjaavat toimintaa.

Taloyhtiön vastuulla on asumisen ja toimimisen turvallisuus taloyhtiön alueella. Kiinteistön eri osat on pidettävä riittävän hyvässä kunnossa, poikkeusolosuhteisiin on varauduttava ja esimerkiksi talvikunnossapidosta huolehdittava.

Energiatehokkuuden merkitys taloyhtiöissä kasvaa koko ajan. Yhteiskunta pyrkii ohjaamaan asumista koko ajan energiatehokkaampaan suuntaan. Kaikessa toiminnassa ja varsinkin korjaamisessa on hyvä kiinnittää huomiota myös talon energiatalouteen.

Vastuullisuus muuttaa muotoaan maailman muuttuessa, muttei katoa mihinkään. Hyvä niin.

2 kommenttia

  1. Talokyttääjä, olet enemmän kuin oikeassa. Vastuullisuus taloyhtiöissä tarkoittaa juuri sitä mitä sanot: lakien ja säädösten mukaista toimintaa, Oikeusministeriön ja Kiinteistöliiton viestintäsuosituksen noudattamista ja hyvää hallintotapaa. Kaikki nuo ohjaavat taloyhtiön hallituksen toimintaa. Näon pitäisi tänä päivänä olla! Mutta mitäs teet, kun hallitus vetäytyy kuoreensa: ei anna vastauksia osakkaille yhtiökokouksessa tehtyihin kysymyksiin, ja kun osakas viittaa osakeyhtiölain pykäliin, hallituksen puheenjohtaja huomauttaa, että ”onhan niitä kaikenlaisia lakeja”. Hallitus saattaa jopa putkiremontin yhteydessä maksaa osakkaiden pankkitilille hyvityksiä esim. aikaisemmin osakkaan tekemistä kylpyhuoneremonteista, mikä on lainvastaista sekä vastoin Kiinteistöliiton ohjeistusta. Kaiken kukkuraksi hallitus julistaa kaikki asiakirjat putkiremontista salaisiksi. Lisälainavaltuuksiakin hallitus pytää otsikoiden pyynnön ylimääräiseen yhtiökokouskutsuun nimikkeellä, johon rahaa ei kuitenkaan käytetä.
    Tällaistakin ”vastuullisuutta” hallituksen toiminta saattaa olla. Yksikään viranomainen ei valvo taloyhtiöiden toimintaa. Se on on osakaan tehtävä omalla kustannuksellaan. Tilintarkastajat eivät puutu asiaan: eivät edes huomauta hallituksen menettelyistä, ja toiminnantarkastaja kysyy neuvoa hallitukselta.
    Tämä tarina on tosi.
    Nimimerkki: Asiakirjoja penkonut

    1. Kiitoksia kommentista! Asia kannattaa ottaa esiin vaikka seuraavassa yhtiökokouksessa – toivottavasti saatte keskustelua aikaiseksi toiminnoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *